Politie 2.0 (deel 3, slot)

Het derde en laatste deel van de drieluik over de politie in relatie tot internet. Ik zal hierin proberen een kijkje in de toekomst te beschrijven, in elk geval hoe ik het voor me zie.

Opvolging

Zoals ik in deel 2 al schreef, vele initiatieven zien momenteel het licht als het gaat om de politie en internet. Een aantal korpsen experimenteert er lustig op los! Aan de ene kant denk ik dat dat goed is, ik ben immers aanhanger van de uitspraak just do it. Aan de andere kant zijn deze experimenten wel erg vrijblijvend en wordt nog niet goed genoeg nagedacht over de opvolging; want het kan behoorlijk wat impact hebben op je organisatie, als opeens honderden mensen gaan meedenken over een moordzaak. Of als opeens heel Nederland bij de politie op de stoep staat met de mededeling dat hun gestolen goederen op Marktplaats staan.

Experimenten

Waarmee wordt geëxperimenteerd? Wat met name veel in het nieuws is, zijn de berichten over politiesites met daarop ‘koppen van gribussen’, zoals ze genoemd worden. Criminelen dus waarvan een opname beschikbaar is en waarvan de politie wil weten wie ze kent. Dat gebeurt nu op overvallersgezocht.nl, binnenkort op veroordeeldengezocht.nl en bijvoorbeeld op de speciale YouTubekanalen Gesnapt! en Haaglandenpolitietv. Overigens zijn daarop óók informerende (preventieve) filmpjes te vinden. Bij de één kun je wel reageren, bij de ander niet. Of dit zo zal blijven is nog de vraag. Ook SecondLife is niet ongemerkt langs de politie voorbij gegaan en een virtuele wereld waarin plaatsen delict bezocht kunnen worden en wie weet wat nog meer, is in de maak. Tenslotte wordt steeds vaker ingespeeld op de behoefte van de burger om te weten of hij in een veilige wijk woont, oftewel: waar is er ingebroken afgelopen weekend? Den Haag doet het, Utrecht is ermee bezig.

Doelgroepenbeleid?

Op een aantal bibliotheeksites (bijvoorbeeld Amstelveen) is gekozen voor een aparte jongerenpagina. Ook de politie worstelt hiermee. Hebben jongeren behoefte aan een aparte pagina met speciaal op hen geschreven informatie? En zo ja, hoe doen we dat dan? Ontwikkelen we zelf iets, zoals TheRulez.nl, of sluiten we aan bij een bestaande jongerencommunity, zoals op Alphen.nu?! Of misschien moet je niet kiezen, maar het allebei doen en het elkaar laten versterken. Maar als je ervoor kiest om jongeren apart te benaderen, moet je dit dan ook doen voor andere doelgroepen: ouderen, kinderen, allochtonen, opvoeders, amateurrechercheurs, noem maar op.
Wie het weet, mag het zeggen!

Klant is koningin

In de bibliotheekwereld is onlangs uitgesproken dat gefocust moet worden op de belangrijkste en trouwste klant van de bibliotheek: de vrouw. Zoals het in een bibliotheek mogelijk is tot op detailniveau te segmenteren (bibliotheken wéten wat hun klanten lezen), zo is dat bij de politie heel wat minder duidelijk. Dat komt ook doordat er sprake is van totaal verschillende processen. Aan de ene kant verleent de politie diensten, bijvoorbeeld door het bieden van noodhulp bij een incident, handhaving bij een voetbalwedstrijd en slachtofferpreventie na een woninginbraak. Aan de andere kant heeft de politie een aantal werkgevers (burgemeester, ministerie van Binnenlandse Zaken en ministerie van Justitie) die allen hun eisen stellen, zoals het aanleveren van een bepaald aantal verdachten, het oplossen van zaken etc. Een heel heldere segmentatie van klantgroepen bij de politie is dus haast niet te maken. Misschien wel als je de processen uit elkaar trekt en ze als losstaande werkopdrachten beschouwd.

Innovators

Net als in bibliotheekland is ook in politieland een aantal innovators aanwezig. Dit zijn de pioniers als het gaat om web 2.0-experimenten en zij proberen de kansen te grijpen die voor het oprapen liggen. Eén van die innovators is Frank Smilda. Hij rondt momenteel zijn scriptie af. Hij deed onderzoek naar politie 2.0 en heeft hiervoor een blog opgezet.

Politie 2.0!

Het leek mij nu zo mooi om deze voorlopers digitaal bij elkaar te krijgen in een social community (zoals bibliotheken dat zo goed doen met bibliotheek.ning.com)! Wat schetste mijn verbazing toen ik laatst op “politie 2.0” aan het zoeken was? Er bestaat een politie 2.0-community en wel op Ning! Geweldig, ik hoop dat het de politie veel goeds gaat brengen.

Toekomst

Tot slot nog een kijkje in de toekomst. In een wereld die zo snel aan verandering onderhevig is, is het lastig te zeggen wat in het verschiet ligt. Ik denk wel dat de experimenteerfase zeker nog niet voorbij is. Er valt nog een hoop te leren! Ook inhoudelijke kennis van de nieuwe digitale wereld zal door veel mensen nog opgedaan moeten worden om in hun werk beter gebruik te maken van de mogelijkheden. Over hoe je dit kunt doen heb ik persoonlijk wel ideeën.

Verder wordt momenteel gewerkt aan het wijzigen van de manier waarop opsporingsberichten in de media mogen verschijnen (het Openbaar Ministerie legt dit op aan de politie). Ik denk dat dit voor de politie veel perspectief zal bieden, zeker bij de verspreiding van dergelijke berichten via internet. Dit is immers een laagdrempelige en snelle manier. Mensen weten nú nog wat en wie ze vandaag gezien hebben, maar morgen misschien niet meer. Het spanningsveld met de privacy van mensen wordt hiermee ook steeds merkbaarder.

Mijn functie is binnen politieland redelijk uniek, maar ik hoop toch dat méér adviseurs op het gebied van nieuwe/digitale media ten tonele zullen verschijnen en dat het gewoon wordt om internet als één van de communicatiemiddelen te zien. Daar ga ik in elk geval de komende tijd mijn best voor doen!

C’est tout!

Tot zover het tipje van de sluier van mijn nieuwe werkgever, de politie. Je ziet het, ik ben in een interessante wereld terechtgekomen en ik zal vast nog wel eens schrijven over dit onderwerp, maar voor nu is het even mooi geweest.

Ik wil graag eindigen met twee vragen en ben zeer benieuwd naar de reacties hierop:

Hoe kan de politie door aanwezigheid op internet jou helpen en wat mis je op dit vlak nog van de politie?

Deel 1
Deel 2

Plaatjes geleend van Redvers en hellobo.

Deel dit artikel!
Tweet about this on Twitter0Share on Facebook0Share on LinkedIn0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someonePrint this page

Reacties

 1. zegt

  @ Danniëlle: dat was ook precies een belangrijke reden om deze serie te schrijven! Op naar een transparante politieorganisatie! 😉

 2. liselot zegt

  Voor die jongeren site, kan de politie een opdracht bij Codename Future neerleggen. Codename Future maakt een lesdossier met de input van de Politie en de jongeren komen met ideeën en wensen voor een site . Jongeren leren over wat de politie allemaal doet en helpen met meedenken! Misschien een ideetje!

  Groetjes Liselot

 3. zegt

  @ liselot: leuk idee, ik zal het eens meenemen als ik weer mag meedenken over TheRulez! Daarvoor is overigens een uitgebreid en goed onderzoek gedaan onder jongeren en het bedrijf dat de site gaat maken vult dit nog aan met eigen interviews met jongeren.

  Alleen mijn probleem daarmee is: je moet bij nul beginnen wat betreft opbouwen van een community en dat is lastig als je zoveel concurrenten in tijdsbesteding hebt! Misschien dus efficiënter om je bij bestaande communities aan te sluiten.

  Wat denken ze daar bij Codename Future van?

 4. Janneke zegt

  hmm.. op je vraag, wat ik echt geweldig vond in mijn vorige woonplaats is dat ik online aangifte kon doen.

  Ook kon ik online vragen stellen en dat heb ik ook gedaan na de positieve ervaring met de aangifte (ik kreeg feedback en er waren meer agenten op de plaats waar de diefstal plaats had gevonden) en dat is toen echt keurig en snel afgehandeld. Dat heb ik als heel erg prettig ervaren want de hulp die ik nodig had was erg persoonlijk (ja en gek genoeg handel ik dat dan weer af via internet ;-))

  Basisvoorwaarde daarvoor is dat ze makkelijk te vinden zijn, dus intypen politie + naam gemeente. Ik kan de website van mijn huidige woonplaats echt totaal niet vinden (misschien is ie er niet??? Who knows..).

  Dus, wat kunnen ze doen? nou in de eerste plaats zou ik graag willen dat ik ze makkelijk kan vinden.

 5. zegt

  @ Janneke: bedankt voor je reactie! Volgens mij zou online aangifte doen overal wel moeten kunnen dacht ik (?) maar je hebt helemaal gelijk dat de politie online in je eigen woonplaats niet zo snel te vinden is!

  Daarvoor moet je naar politie.nl en vervolgens weer verder klikken. Als je weet in welk politiekorps jouw gemeente valt kun je dat rechtsboven aangeven. Mocht je dat niet weten, kun je links op plaatsnaam zoeken en dan kom je vanzelf in de subpagina van het goede korps terecht. Omslachtig? Ja! :-/

 6. Ed Sabel zegt

  Prima drieluik Natalie!
  Zo zie je maar dat een politieorganisatie vele malen complexer is dan de bibliotheek en dat deze besloten organisatie ook midden in de open samenleving staat.
  Meer openheid geeft meer betrokkenheid van het publiek, dus meer kans dat de tasjesrover van mijn oma gepakt wordt. Ik geloof daar heilig in. Web. 2.0 en verder is een middel. Nu de politiek nog!

 7. zegt

  @ Ed Sabel: helemaal waar, dus mooi dat de focus in 2009 vooral komt te liggen op heterdaadkracht! Daar heb ik nog wel web 2.0-gerelateerde ideeën over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.