Webgrrl

Professionaliseer en versterk je online aanwezigheid met de juiste content

  • Home
  • Online advies & content
    • Community’s
  • Hulp met social media
  • Blog
  • Over Webgrrl
    • Privacyverklaring
  • Contact
Home » Refback, pingback en trackback

Refback, pingback en trackback

24 maart 2008 door Natalie Hensen 8 Reacties

Pingback, trackback, refback: weet jij wat deze termen inhouden? Ik niet en daarom ging ik op onderzoek uit! Het heeft te maken met het heen en weer sturen van signalen tussen websites die door een link aan elkaar verbonden zijn.

Ik heb allereerst maar eens Wikipedia erop nageslagen. Er blijken drie soorten ‘linkbacks’ te bestaan: refback, trackback en pingback.

Refback

Een refback is communicatie tussen twee websites waarbij de één naar de ander verwijst. Je ziet deze refbacks in de statistieken van je site; je ziet dan waarvandaan mensen op jouw blog zijn gekomen.

Trackback

Een trackback is handig en leuk voor bloggers, want je ziet wie naar jou en dus jouw artikelen doorverwijst. Er wordt informatie van de originele naar de ontvangende/gelinkte site gestuurd en deze ontvanger zorgt vaak weer voor een link terug naar de originele site als dank voor de vermelding. Voor trackback moeten beide sites de optie aan hebben staan.

Pingback

Een pingback lijkt erg op trackback maar is minder spamgevoelig. Er gaat een verzoek van de originele site naar de gelinkte site. De gelinkte site ontvangt dat verzoek en kijkt op de originele site om te zien of de de link daar een goede is. Is dat het geval, dan wordt deze geregistreerd.

Pings

Pings zijn handig om diverse blogzoekmachines zoals Feedburner te vertellen dat je iets nieuws heb geschreven. Zo word je vindbaar in de duizelingwekkend grote blogwereld…

Heb je een light-versie van WordPress of Blogger dan kun je niet veel met die pings. Als je daar meer invloed op wil uitoefenen, zul je in het geval van WordPress moeten kiezen voor WordPress.org, waarbij je het één en ander op je server installeert en een domeinnaam aanschaft. Overigens heb je dan niet alleen meer invloed op de pings, maar ook op het uiterlijk van je blog!

WordPress over trackback en pingback

WordPress zelf blijkt een gigantische handleiding over zichzelf te hebben, waarin ook het managen van comments wordt toegelicht. Heel nuttig! Ik lees daar ook iets over het waarom van de functies trackback en pingback. Het idee achter trackbacks (de quotes op andersmans blogs) is dat een breder publiek wordt getrokken naar de beide blogs, omdat je door het zien van zo’n trackback wordt verleid erop te klikken en te zien wie over jou schreef (en jouw lezers zijn ook benieuwd).

Pingbacks zijn uitgevonden om het probleem van de neptrackbacks die er kunnen zijn (iemand plaatst een bericht alsof het een trackback is). De verschillen met trackbacks: er zit een andere techniek achter, alles gaat automatisch waardoor je er geen invloed op hebt (en het dus niet kunt manipuleren) en er wordt geen inhoud meegestuurd, alleen een link. Het lijkt erop dat ‘onze’ WordPress-versie (en Blogger) geen pingbacks doet, maar trackbacks!

Als ik een artikel schrijf en ik noem daarin blogs/artikelen van anderen, dan probeert WordPress dat dus op die andere blogs te melden (eerste optie). Wat er bij die andere blogs gebeurde, was dat ze een quote op hun blog kregen, als reactie op dat artikel waar ik een link naar had opgenomen. Dat betekent dat zij het ontvangen van meldingen hebben aanstaan. De tweede optie is hetzelfde verhaal maar dan de andere kant op. Ik denk dat de reden dat het soms wel en soms niet gebeurt, ligt aan het feit dat mensen verschillende instellingen hebben.

Hopelijk is het je nu een beetje duidelijk wat de termen refback, trackback en pingback inhouden!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Je ontvangt dan een mail bij elke verse blog! En dat zijn er nog geen 10 per jaar...

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Controleer de inbox- of spammap om je aanmelding te bevestigen.

Deel deze blog via:

Categorie: Webdingen Tags: bloggen, contentmarketing, linkbacks

Reacties

  1. essen2punt0 zegt

    25 maart 2008 om 22:56

    Dank voor de verhelderende uitleg. Via 23dingen heb ik ook jouw info eigen gemaakt.
    Fijn! Want het is wel een ondoorzichtig oerwoud soms..

    Beantwoorden
  2. biebkol80 zegt

    25 maart 2008 om 23:16

    Ik ben blij te lezen dat iemand het nuttig vond, het was voor mijzelf ook een hele uitzoekerij zo op Tweede Paasdag! 😉

    Há ik zag trouwens via een Refback (Referrer in WordPress) dat er op de OBD23Dingensite naar mij gelinkt was (en dat erop geklikt was). Geinig systeem!

    Beantwoorden
  3. Rob zegt

    26 maart 2008 om 14:03

    Pfew, je bent een ping/refback/trackback-expert geworden hoor. Voor je het weet zullen massa’s weblogs naar jouw post gaan verwijzen. Je legt het ook mooi uit.

    Een leuk voorbeeldje nog. WordPress.org heeft natuurlijk ook een weblog. En daarin zie je heel mooi trackback in actie. Het is een post over versie 2.5 van WordPress: http://wordpress.org/development/2008/03/25-sneak-peek/

    Beantwoorden
  4. biebkol80 zegt

    26 maart 2008 om 14:23

    @ Rob: thanks! 🙂
    Allememaggies wat een hoop pingbacks staan daar, bijna 600!! Een hoop WordPress-fans dus… 😉

    Beantwoorden
  5. Daniel zegt

    12 mei 2011 om 14:00

    Bedankt voor je artikel, ik kreeg een pingback op mijn artikel en vroeg me al af wat het was.

    Beantwoorden
  6. Natalie zegt

    13 mei 2011 om 08:41

    @Daniel: graag gedaan! 🙂

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Wat zijn trackbacks en pingbacks | SIGNIFERO schreef:
    11 januari 2011 om 10:40

    […] artikelen doorverwijst. Er wordt informatie van de originele (bijv. ik verwijs in mijn site naar webgrrl) naar de ontvangende/gelinkte site (in dit geval dus webgrrl) gestuurd en deze ontvanger (haar […]

    Beantwoorden
  2. Wat zijn trackbacks en pingbacks | de SiteMakerij schreef:
    27 februari 2011 om 08:46

    […] artikelen doorverwijst. Er wordt informatie van de originele (bijv. ik verwijs in mijn site naar webgrrl) naar de ontvangende/gelinkte site (in dit geval dus webgrrl) gestuurd en deze ontvanger (haar […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RSS-feed
Volg mij op LinkedIn

Contact?

Wil je hulp bij het professionaliseren en versterken van de online communicatie van je organisatie? Mail dan naar natalie@webgrrl.nl of bel/app naar 06-51130056. Je kunt ook een bericht sturen via het contactformulier.

 

Verse blogs via mail ontvangen?

Schrijf je dan nu in!

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Webgrrl – de kleine lettertjes

  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • KvK-nummer: 63887991
  • btw-nummer: NL002039907B03

Creative Commons-licentie

Creative Commons-Licentie

Copyright © 2023 · Webgrrl Theme v2 op Genesis Framework · WordPress

Beheer cookie toestemming
Deze site gebruikt cookies om informatie op je apparaat op te slaan.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren
{title} {title} {title}