Webgrrl

Professionaliseer en versterk je online aanwezigheid met de juiste content

  • Home
  • Online advies & content
    • Community’s
  • Hulp met social media
  • Blog
  • Over Webgrrl
    • Privacyverklaring
  • Contact
Home » Politie 2.0 (deel 1)

Politie 2.0 (deel 1)

31 oktober 2008 door Natalie Hensen 8 Reacties

Net als bibliotheken is ook de politie zich in 2008 steeds meer bewust van de mogelijkheden die ‘de nieuwe digitale wereld’ biedt, vooral op het gebied van communicatie. In drie delen zal ik, als kersverse adviseur digitale media bij de politie een tipje van de sluier van mijn nieuwe werkgever lichten.

Daarbij ga ik in op vragen als ‘wat zijn in het algemeen ontwikkelingen binnen de politiewereld’, ‘bestaat politie 2.0 en hoe ziet dit er dan uit?’ en ‘hoe ziet de toekomst van de politie in relatie tot internet eruit?’. In dit deel schrijf ik allereerst over enkele algemene tendensen in politieland.

Twee speerpunten

Twee belangrijke naar buiten toe gerichte speerpunten van de politie: het creëren van 1) meer betrokkenheid van en samenwerking met burgers en ketenpartners om daardoor uiteindelijk 2) de veiligheid in de samenleving te kunnen verbeteren.

graffiti met politieagent, politieauto en de tekst 'working together'

Burgers (wat een rotwoord eigenlijk) zien met z’n allen veel meer dan de 50.000 politieagenten die Nederland rijk is. En dus heeft de politie burgers nodig in de strijd tegen misdaad; ook om meer aanhoudingen ‘op heterdaad’ te kunnen doen. Je hoeft zo niet achteraf op zoek naar de dader en dit is dus veel efficiënter. Vandaar ook dat de term ‘heterdaadkracht’ bij de politie in opkomst is.

De politie heeft bij nadere beschouwing veel met ketenpartners te maken en het is dan ook wenselijk dat die samenwerking goed verloopt. Denk bij ketenpartners bijv. aan de gemeente (uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid!), de Belastingdienst, de provincie, maar ook commerciële partners zoals ondernemers. Partners kunnen helpen bij opsporing van boeven maar ook zeker bij het tegenhouden van criminaliteit.

Communicatie met burgers

Net als bibliotheken communiceert de politie ook van oudsher aanbodgericht; persberichten worden geschreven en op de eigen website gezet. Wie geïnteresseerd is, moet het daar maar komen halen. En omdat dit ook gebeurt – de media zijn over het algemeen zeer gretig als het gaat om politienieuws – kan de status quo gehandhaafd blijven. Daar waar media de informatie heel goed te vinden, geldt dit veel minder voor burgers. Probeer op politie.nl maar eens iets te vinden! In enkele korpsen wordt wel al wat geëxperimenteerd met digitale nieuwsbrieven, waardoor het nieuws naar mensen toekomt.

In de bibliotheekwereld werkt de communicatie met het publiek wel wat anders. Je moet vaak toch behoorlijk je best doen, bijvoorbeeld door relatiebeheer met de pers, om een bericht op een medium geplaatst te krijgen! Daar word je vanzelf proactiever van. Veel bibliotheken hebben het instrument digitale nieuwsbrief allang uitgevonden.

centralist meldkamer

Web 2.0 gaat bij uitstek over interactief communiceren en dit biedt kansen voor de politie. Ten dele wordt hier momenteel al op ingespeeld, maar veelal is de politie nog zoekende naar de juiste methode en de nieuwe rol die erbij hoort.

In deel 2 van Politie 2.0 meer over wat de politie momenteel met en op internet doet.

Plaatjes geleend van Billy V en superciliousness.

Lees ook deel 2 en deel 3!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Je ontvangt dan een mail bij elke verse blog! Dat zijn er tussen de 1 en 8 per jaar...

Dit veld is vereist.

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Controleer de inbox- of spammap om je aanmelding te bevestigen.

Deel deze blog via:

Categorie: Politie 2.0 Tags: politie en online

Reacties

  1. Edwin zegt

    1 november 2008 om 15:20

    Leuk, ik zie uit naar het vervolg.

    Beantwoorden
  2. Jan zegt

    1 november 2008 om 15:34

    Ik hoor van onze lokale preventiefunctionaris bij de politie dat ze kwa ict nogal kort gehouden wordt. Inloggen op het intranet van onze website voor ouders en opvoeders lukt haar daarom niet. Aan de andere kant steelt de politie de show met een gelikt systeem voor kennismanagement. Lijkt de bibliotheekwereld wel:)
    Leuk kijkje in jouw nieuwe wereld. Ik zie uit naar het vervolg.

    Beantwoorden
  3. Natalie zegt

    2 november 2008 om 01:54

    @ Edwin: het echt interessante komt nog natuurlijk!

    @ Jan: heel frappant is ook dat ‘wij’ op sommige van onze eigen sites niet goed terecht kunnen! Je bevordert er in elk geval geen ‘internetwijsheid’ mee.

    Beantwoorden
  4. Henk zegt

    3 november 2008 om 16:48

    Leuk, zon kijkje in de keuken!

    Beantwoorden
  5. René zegt

    3 november 2008 om 21:46

    Ik ben het met je eens dat de term ‘burgers’ voor verbetering vatbaar is. Gelukkig hebben de burgers voor de politie ook een term die, zeker in de tijd waarin we nu leven , nogal bejaard overkomt. Ik bedoel dan de aanduiding ‘diender’. Alsof de politieman/vrouw er uitsluitend is om de maatschappij te dienen en vooral zelf niet moet proberen om daar veel bij na te denken. Tijd dus om beide termen te vervangen door iets moderns dat de lading veel beter dekt. Wie heeft een suggestie ?

    Beantwoorden
  6. Natalie zegt

    4 november 2008 om 00:50

    @ Henk: Thanks! Deel 2 volgt nog deze week!

    @ René: Wout, flik, smeris? 😉 Ik heb moeite met ‘burger’ maar besef ook dat ‘klant’ niet in alle gevallen een goede term is. Doe dan maar ‘inwoners’! En laat de politie dan maar gewoon de politie. Ik weet niets beters.

    Wel ouderwets dat de nieuwe (!) slogan van de politie is: “Waakzaam en dienstbaar”; dat klinkt dan heel vaderlijk en nederig tegelijk.

    Beantwoorden
  7. Danniëlle zegt

    4 november 2008 om 10:40

    Interessant, kijk uit naar de rest.

    Beantwoorden
  8. Natalie zegt

    5 november 2008 om 10:14

    @ Danniëlle: en ik ben benieuwd wat jullie van de rest vinden! 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

RSS-icoon

RSS-feed

Volg mij op LinkedIn

Contact?

Wil je hulp bij het professionaliseren en versterken van de online communicatie van je organisatie? Mail dan naar natalie@webgrrl.nl of bel/app naar 06-51130056. Je kunt ook een bericht sturen via het contactformulier.>/p>

Verse blogs via mail ontvangen?

Schrijf je dan nu in!

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Webgrrl – de kleine lettertjes

  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • KvK-nummer: 63887991
  • btw-nummer: NL002039907B03

Creative Commons-licentie

Creative Commons-Licentie

Copyright © 2025 · Webgrrl Theme v2 op Genesis Framework · WordPress

Beheer cookie toestemming
Deze site gebruikt cookies om informatie op je apparaat op te slaan.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren
{title} {title} {title}