Webgrrl

Professionaliseer en versterk je online aanwezigheid met de juiste content

  • Home
  • Online advies & content
    • Community’s
  • Hulp met social media
  • Blog
  • Over Webgrrl
    • Privacyverklaring
  • Contact
Home » Politie 2.0 (deel 3, slot)

Politie 2.0 (deel 3, slot)

11 november 2008 door Natalie Hensen 8 Reacties

Wat is de toekomst van de politie en internet? Welke kansen liggen er en belangrijker nog: gaat de politie die pakken? In dit derde en laatste deel van een drieluik over dit onderwerp geef ik een kijkje in de toekomst. Zoals ik die voor me zie in 2008.

politiebureau

Opvolging ontbreekt nog

Zoals ik in het tweede deel van deze drieluik schreef, veel initiatieven zien momenteel het licht als het gaat om de politie en internet. Een aantal korpsen experimenteert er lustig op los! Aan de ene kant denk ik dat dat goed is, ik ben immers aanhanger van de uitspraak just do it. Aan de andere kant zijn deze experimenten wel erg vrijblijvend en wordt nog niet goed genoeg nagedacht over de opvolging; want het kan behoorlijk wat impact hebben op je organisatie, als opeens honderden mensen gaan meedenken over een moordzaak. Of als opeens heel Nederland bij de politie op de stoep staat met de mededeling dat hun gestolen goederen op Marktplaats staan.

Waarmee wordt geëxperimenteerd?

politieagenten en een boef

Wat met name veel in het nieuws is, zijn de berichten over politiesites met daarop ‘koppen van gribussen’, zoals ze genoemd worden. Criminelen dus waarvan een opname beschikbaar is en waarvan de politie wil weten wie ze kent. Dat gebeurt nu op overvallersgezocht.nl, binnenkort op veroordeeldengezocht.nl (update november 2020: deze sites bestaan niet meer) en bijvoorbeeld op de speciale YouTubekanalen Gesnapt! en Haaglandenpolitietv. Overigens zijn daarop óók informerende (preventieve) filmpjes te vinden. Bij de één kun je wel reageren, bij de ander niet. Of dit zo zal blijven is nog de vraag. Ook SecondLife is niet ongemerkt aan de politie voorbijgegaan. Een virtuele wereld waarin plaatsen delict bezocht kunnen worden en wie weet wat nog meer, is in de maak. Tenslotte wordt steeds vaker ingespeeld op de behoefte van de burger om te weten of hij in een veilige wijk woont. Hij wil weten: is er bij mij in de wijk ingebroken afgelopen weekend? Den Haag laat het zien, Utrecht is ermee bezig.

Doelgroepenbeleid?

Op een aantal bibliotheeksites is gekozen voor een aparte jongerenpagina. Ook de politie worstelt hiermee. Hebben jongeren behoefte aan een aparte pagina met speciaal op hen geschreven informatie? En zo ja, hoe doen we dat dan? Ontwikkelen we zelf iets, zoals TheRulez.nl, of sluiten we aan bij een bestaande jongerencommunity, zoals op Alphen.nu (update november 2020: deze sites bestaan niet meer)?! Of misschien moet je niet kiezen, maar het allebei doen en het elkaar laten versterken. Maar als je ervoor kiest om jongeren apart te benaderen, moet je dit dan ook doen met andere doelgroepen: ouderen, kinderen, allochtonen, opvoeders, amateurrechercheurs, noem maar op.
Wie het weet, mag het zeggen!

Klant is koningin

In de bibliotheekwereld is onlangs uitgesproken dat gefocust moet worden op de belangrijkste en trouwste klant van de bibliotheek: de vrouw. Zoals het in een bibliotheek mogelijk is tot op detailniveau te segmenteren (bibliotheken wéten wat hun klanten lezen), zo is dat bij de politie heel wat minder duidelijk. Dat komt ook doordat er sprake is van totaal verschillende processen. Aan de ene kant verleent de politie diensten, bijvoorbeeld door het bieden van noodhulp bij een incident, handhaving bij een voetbalwedstrijd en slachtofferpreventie na een woninginbraak. Aan de andere kant heeft de politie een aantal werkgevers (burgemeester, ministerie van Binnenlandse Zaken en ministerie van Justitie) die allen hun eisen stellen, zoals het aanleveren van een bepaald aantal verdachten, het oplossen van zaken etc. Een heel heldere segmentatie van klantgroepen bij de politie is dus haast niet te maken. Misschien wel als je de processen uit elkaar trekt en ze als losstaande werkopdrachten beschouwt.

Innovators

Net als in bibliotheekland is ook in politieland een aantal innovators aanwezig. Dit zijn de pioniers als het gaat om web 2.0-experimenten en zij proberen de kansen te grijpen die voor het oprapen liggen. Eén van die innovators is Frank Smilda. Hij rondt momenteel (eind 2008) zijn scriptie af. Hij deed onderzoek naar politie 2.0 en had hiervoor een blog opgezet.

Politie 2.0!

screenshot van de politie 2.0-ning

Het leek mij nu zo mooi om deze voorlopers digitaal bij elkaar te krijgen in een social community (zoals bibliotheken dat zo goed doen met bibliotheek.ning.com)! Wat schetste mijn verbazing toen ik laatst op “politie 2.0” aan het zoeken was? Er bestaat een politie 2.0-community en wel op Ning (update november 2020: deze Politie 2.0-Ning bestaat niet meer)! Geweldig, ik hoop dat het de politie veel goeds gaat brengen.

Toekomst: meer kennis opdoen

Tot slot geef ik je nog een kijkje in de toekomst. In een wereld die zo snel aan verandering onderhevig is, is het lastig te zeggen wat in het verschiet ligt. Ik denk wel dat de experimenteerfase zeker nog niet voorbij is. Er valt nog een hoop te leren! Ook zullen veel mensen nog inhoudelijke kennis van de nieuwe digitale wereld moeten opdoen om in hun werk beter gebruik te maken van de mogelijkheden. Over hoe je dit kunt doen, heb ik persoonlijk wel ideeën.

Toekomst: wijziging opsporingsberichtgeving

Verder wordt in 2008 gewerkt aan het wijzigen van de manier waarop opsporingsberichten in de media mogen verschijnen (het Openbaar Ministerie legt dit op aan de politie). Ik denk dat dit voor de politie veel perspectief zal bieden, zeker bij de verspreiding van dergelijke berichten via internet. Dit is immers een laagdrempelige en snelle manier. Mensen weten nú nog wat en wie ze vandaag gezien hebben, maar morgen misschien niet meer. Het spanningsveld met de privacy van mensen wordt hiermee ook steeds merkbaarder.

Méér adviseurs zoals ik?

Mijn functie is binnen politieland redelijk uniek, maar ik hoop toch dat méér adviseurs op het gebied van nieuwe/digitale media ten tonele zullen verschijnen en dat het gewoon wordt om internet als één van de communicatiemiddelen te zien. Daar ga ik in elk geval de komende tijd mijn best voor doen!

C’est tout!

Tot zover het tipje van de sluier van mijn nieuwe werkgever, de politie. Je ziet het, ik ben in een interessante wereld terechtgekomen en ik zal vast nog wel eens schrijven over dit onderwerp, maar voor nu is het even mooi geweest.

Ik wil graag eindigen met twee vragen en ben zeer benieuwd naar de reacties hierop:

Hoe kan de politie door aanwezigheid op internet jou helpen en wat mis je op dit vlak nog van de politie?

Plaatjes geleend van Redvers en hellobo.

Lees ook deel 1 en deel 2!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Je ontvangt dan een mail bij elke verse blog! Dat zijn er tussen de 1 en 8 per jaar...

Dit veld is vereist.

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Controleer de inbox- of spammap om je aanmelding te bevestigen.

Deel deze blog via:

Categorie: Politie 2.0 Tags: politie en online

Reacties

  1. Danniëlle zegt

    14 november 2008 om 12:07

    Interessante ontwikkeling, de politie op Ning. Denk dat veel burgers daar helemaal geen weet van hebben.

    Beantwoorden
  2. Natalie zegt

    14 november 2008 om 15:22

    @ Danniëlle: dat was ook precies een belangrijke reden om deze serie te schrijven! Op naar een transparante politieorganisatie! 😉

    Beantwoorden
  3. liselot zegt

    20 november 2008 om 22:29

    Voor die jongeren site, kan de politie een opdracht bij Codename Future neerleggen. Codename Future maakt een lesdossier met de input van de Politie en de jongeren komen met ideeën en wensen voor een site . Jongeren leren over wat de politie allemaal doet en helpen met meedenken! Misschien een ideetje!

    Groetjes Liselot

    Beantwoorden
  4. Natalie zegt

    21 november 2008 om 00:07

    @ liselot: leuk idee, ik zal het eens meenemen als ik weer mag meedenken over TheRulez! Daarvoor is overigens een uitgebreid en goed onderzoek gedaan onder jongeren en het bedrijf dat de site gaat maken vult dit nog aan met eigen interviews met jongeren.

    Alleen mijn probleem daarmee is: je moet bij nul beginnen wat betreft opbouwen van een community en dat is lastig als je zoveel concurrenten in tijdsbesteding hebt! Misschien dus efficiënter om je bij bestaande communities aan te sluiten.

    Wat denken ze daar bij Codename Future van?

    Beantwoorden
  5. Janneke zegt

    24 november 2008 om 15:01

    hmm.. op je vraag, wat ik echt geweldig vond in mijn vorige woonplaats is dat ik online aangifte kon doen.

    Ook kon ik online vragen stellen en dat heb ik ook gedaan na de positieve ervaring met de aangifte (ik kreeg feedback en er waren meer agenten op de plaats waar de diefstal plaats had gevonden) en dat is toen echt keurig en snel afgehandeld. Dat heb ik als heel erg prettig ervaren want de hulp die ik nodig had was erg persoonlijk (ja en gek genoeg handel ik dat dan weer af via internet ;-))

    Basisvoorwaarde daarvoor is dat ze makkelijk te vinden zijn, dus intypen politie + naam gemeente. Ik kan de website van mijn huidige woonplaats echt totaal niet vinden (misschien is ie er niet??? Who knows..).

    Dus, wat kunnen ze doen? nou in de eerste plaats zou ik graag willen dat ik ze makkelijk kan vinden.

    Beantwoorden
  6. Natalie zegt

    24 november 2008 om 20:21

    @ Janneke: bedankt voor je reactie! Volgens mij zou online aangifte doen overal wel moeten kunnen dacht ik (?) maar je hebt helemaal gelijk dat de politie online in je eigen woonplaats niet zo snel te vinden is!

    Daarvoor moet je naar politie.nl en vervolgens weer verder klikken. Als je weet in welk politiekorps jouw gemeente valt kun je dat rechtsboven aangeven. Mocht je dat niet weten, kun je links op plaatsnaam zoeken en dan kom je vanzelf in de subpagina van het goede korps terecht. Omslachtig? Ja! :-/

    Beantwoorden
  7. Ed Sabel zegt

    4 januari 2009 om 17:38

    Prima drieluik Natalie!
    Zo zie je maar dat een politieorganisatie vele malen complexer is dan de bibliotheek en dat deze besloten organisatie ook midden in de open samenleving staat.
    Meer openheid geeft meer betrokkenheid van het publiek, dus meer kans dat de tasjesrover van mijn oma gepakt wordt. Ik geloof daar heilig in. Web. 2.0 en verder is een middel. Nu de politiek nog!

    Beantwoorden
  8. Natalie zegt

    4 januari 2009 om 21:10

    @ Ed Sabel: helemaal waar, dus mooi dat de focus in 2009 vooral komt te liggen op heterdaadkracht! Daar heb ik nog wel web 2.0-gerelateerde ideeën over…

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

RSS-icoon

RSS-feed

Volg mij op LinkedIn

Contact?

Wil je hulp bij het professionaliseren en versterken van de online communicatie van je organisatie? Mail dan naar natalie@webgrrl.nl of bel/app naar 06-51130056. Je kunt ook een bericht sturen via het contactformulier.>/p>

Verse blogs via mail ontvangen?

Schrijf je dan nu in!

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Webgrrl – de kleine lettertjes

  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • KvK-nummer: 63887991
  • btw-nummer: NL002039907B03

Creative Commons-licentie

Creative Commons-Licentie

Copyright © 2025 · Webgrrl Theme v2 op Genesis Framework · WordPress

Beheer cookie toestemming
Deze site gebruikt cookies om informatie op je apparaat op te slaan.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren
{title} {title} {title}