Op 4 december 2008 was ik aanwezig bij de Werkconferentie Overheid 2.0. In deze blog lees je hoe het daar was en wat ik er geleerd heb.
Veel mannen in grijze pakken. Dat is het beeld dat ik heb overgehouden aan de Werkconferentie Overheid 2.0 afgelopen 4 december in Mediaplaza in Utrecht. Maar de opzet was alleraardigst!
Wiki ‘overheid 2.0’
Na een introductiesessie werd van de aanwezigen gevraagd om in groepjes te werken aan de beantwoording van een aantal vragen over het begrip ‘overheid 2.0’. Dit aan de hand van een aantal workshoprondes. Zo was er een brainstormsessie, een casepresentatie, een presentatie van een trendwatcher en van een deskundige. Alle antwoorden werden verzameld op een wiki, waarvan Arno Thijssen van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er iets mee gedáán zou worden. Dat hopen we dan maar. Vooralsnog heb ik na 4 december nog geen activiteit op deze wiki waargenomen!
Voor elke workshop had de organisatie meerdere sprekers, dus degenen die ik heb gezien, zijn niet degenen die anderen hebben gezien en gehoord. Ik vind het de moeite waard van enkele sprekers samen te vatten wat hun boodschap was en wat ik daarvan vind.
Je staat 0-2 achter
Sander Dullaart van Favela Fabric (eerder op dezelfde plek al in gesprek met de befaamde/beruchte Andrew Keen) opende de dag met een gehaast verhaal (hij had maar weinig tijd; normaal had hij gelegenheid een hele dag te vullen) met vooral veel over Barack Obama en hoe deze web 2.0 heeft ingezet in zijn campagne. Ook zei hij veel over zijn inspanningen voor de gemeente Den Haag, die op nieuwerwetse wijze probeert in contact te komen met haar inwoners. Interessante quotes:
Er zit meer kennis buiten de organisatie dan binnen (maak daar gebruik van)!
Wie is de expert, wie is de amateur?
Het gaat om betrokkenheid; het publiek voelt aan of iets ‘echt’ is!
Je staat 0-2 achter op de klant!
Winnende web 2.0-initiatieven
Staatssecretaris Bijleveld van het ministerie van Binnenlandse Zaken las van haar papiertje op wat ze te zeggen had over web 2.0 en de overheid. Volgens haar moeten we vooral “efficiënt, effectief en bij de tijd” zijn. Toen ging ze over tot de uitreiking van prijzen voor goede web 2.0-initiatieven. Buurtlink en RotterdamIdee wonnen zogenaamde eParticipatie Awards. De motivatie voor Buurtlink is “dat het initiatief een kant-en-klaar pakket biedt voor het inrichten van een digitale woonomgeving”. RotterdamIdee won “omdat het burgers de mogelijkheid biedt mee te beslissen over verbeteringen in hun gemeente”.
Twitter actief ingezet
Gedurende de dag heb ik het Twitteren in actie gezien, bij mijn teamcaptain Anja Feijen, die er driftig op los Twitterde tijdens elke workshop. Met haar deden nog enkele Twitteraars dit waardoor een ‘gesprek’ over de conferentie ontstond, terwijl de dag zelf nog bezig was. Intrigerend!
Interessante cases
Tijdens de caseworkshop presenteerden twee sprekers een case waarin de overheid web 2.0 had ingezet om burgers te betrekken. Dit was Quirien Engelhard van Inspraakpunt.nl en iemand van Politiek Online. Interessante cases, maar er valt nog een hoop te leren! De tijd was hier te kort voor.
Geen daglicht gezien de hele dag, maar wel witte ruimten met gekleurde lichten. Zo ook in de Polar-ruimte waar een aantal (advies)organisaties zich presenteerden in de vorm van een informatiemarkt. Ik kwam uiteindelijk met enkele interessante folders thuis en tal van ‘just do it’-gedachten!
Zoek je doelgroep op
Ayman van Bregt (ook blogger op Marketingfacts) vertelde ons in de deskundigenworkshop over wat het nu allemaal is, dat web 2.0. Helaas vertelde hij voor mij niet veel nieuws. Het enige dat ik in mijn oren geknoopt heb is: “zoek je doelgroep eerst op waar ze al zijn en ga dan pas kijken of je zoiets ook kan/moet doen”; in deel 3 van mijn artikel over politie 2.0 plaatste ik al mijn vraagtekens bij een helemaal nieuw te bouwen jongerencommunity op een politiesite.
Trendwatcher van de dag
De trendwatcher van de dag was voor mijn team Davied van Berlo, oprichter van de Ning Ambtenaar 2.0: “onderzoekt de gevolgen van web 2.0 voor het werk en de manier van werken van de overheid”. Davied heeft dit in opdracht van zijn werkgever, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opgezet. Dat is nog eens andere koek dan vrijwillig en in vrije tijd zoals de Bibliotheek 2.0-Ning! Heb me er trouwens ook maar aangemeld; ik ben lidnummer 555.
Een korte pauze benutten we om de wiki te vullen met het antwoord op onze vraag: “Wat definieert een ambtenaar 2.0? Welke e-vaardigheden en competenties heeft hij of zij?”.
Terug in de zaal was het tijd voor de paneldiscussie! Nog meer heren in pakken… 😉
Digibeten gewenst!
De borrel heb ik niet meer meegemaakt want ik had nog een surprise af te maken die avond. Al met al een inspirerende dag met hopelijk een nieuwe editie volgend jaar! Over belangstelling voor deze conferentie had de organisatie dit jaar in elk geval niet te klagen. Hoe zorg je nu eigenlijk dat ook de digibeten uit overheidsland op een conferentie als deze afkomen? Ik ben er niet veel tegengekomen!
N.B. Verslagen tevens te lezen bij: ProvenPartners (inmiddels offline), Ambtenaar 2.0 (offline), op Frankwatching en bij mijn teamgenootje van die dag Kim Spinder (offline).
Foto’s geleend van Anja Feijen en illustir.
Leuk verslag! Ik schreef er een voor Ambtenaar 2.0 (vogelvluchtverslagje) maar die komt pas morgen online 🙂
En ook leuk om je te ontmoeten, zeker omdat we elkaar al soort van virtueel kenden via de weblog van een zekere Edwin M., ZBdigitaal 🙂
@ Anja: thanks, ik lees morgen ook zeker even dat van jou! 🙂 We zullen elkaar vast nog weleens vaker tegenkomen!
Mooi om te lezen dat ambtenaar 2.0 zo wordt gefaciliteerd, dat wist ik helemaal niet. Overigens loopt bij mij alles nu zo in elkaar over dat ik ook wel regelmatig op het werk reageer op de Ning. De 4 mailboxen gaan dagelijks meerdere malen open en dan maak ik thuis geen uitzondering voor attenderingen van het werk en op het werk geen voor zaken waar ik officieel geen uren voor heb.
In de nieuwe functiebeschrijving zit nu wel een deel vrije ruime op het gebied van attendering en signalering. Dat is wel al heel mooi, vind ik.
Natalie, Edwin, ook in Ambtenaar 2.0 zit heel veel vrije tijd en vrijwilligheid, hoor. Niet alleen van mij, maar ook van heel veel andere ambtenaren en niet-ambtenaren die een bijdrage willen leveren.
Trouwens, betere link voor het twitterverslag is http://search.twitter.com/search?max_id=1039798532&page=1&q=+%23overheid20+OR+%40overheid20+OR+overheid2.0
Natalie, ik zie ook dat je erg bezig bent geweest met politie 2.0. Lijkt het je leuk om je blog of een samenvatting daarvan te publiceren op Ambtenaar 2.0? Zo ja, neem dan even contact op via de site!
@ Edwin: mooi dat je al meer ruimte hebt gekregen; maar daar heb je wel wat voor moeten doen en er is wel wat tijd over heen gegaan.
@ Davied: ongetwijfeld zit er ook veel vrije tijd in Ambtenaar 2.0, maar in je profiel viel het me op dat je functie ‘projectleider Ambtenaar 2.0′ is: in bibliotheekland bestaat zo’n functie niet! Heb trouwens de link aangepast, thanks! En ik zal binnenkort in elk geval wel wat schrijven op de Ambtenaar 2.0-Ning en zal ook het blog eens beter bekijken. Bedankt voor het aanbod iig.
Hey teamgenoot!
En, ben je al aan het twitteren geslagen? Ik doe mijn best om een maand lang mee te doen en dan te besluiten of ik het echt iets voor mij is 🙂
Groetjes,
Kim
@ Kim: ben ook begonnen, ook in de probeerfase. Heb je gevonden en ga je volgen. Gaan we het samen uitproberen, gezellig! 😉
Leuk om dit te lezen, jammer dat ik je niet meer kon brengen maar de verschillen waren volgens mij enorm ook qua aanwezigen en ik heb moeten varen op een briefing… Hoop toch dat het een beetje inspirerend was en als ik nog aan kennisverrijking voor je kan doen, let me know!
@ Ayman: leuk dat je hier ff langskomt en inderdaad, moeilijk inschatten voor een spreker wie hij voor zich heeft. En met ons groepje had je toevallig een aantal actievelingen!
Los daarvan vind ik het wel mooi dat je presentatie op Slideshare staat, wie weet kan ik dat zelf nog eens voor iets gebruiken (uiteraard niet copy/paste en mét bronvermelding). Daarbij heb je een streepje voor op andere sprekers, die dat niet hadden!