Webgrrl

Professionaliseer en versterk je online aanwezigheid met de juiste content

  • Home
  • Online advies & content
    • Community’s
  • Hulp met social media
  • Blog
  • Over Webgrrl
    • Privacyverklaring
  • Contact
Home » De onomkeerbare invloed van internet

De onomkeerbare invloed van internet

19 januari 2009 door Natalie Hensen 10 Reacties

Of je het nu ‘web 2.0‘, ‘web 3.0’, de ‘nieuwe digitale wereld’ of gewoon ‘internet’ noemt: de invloed die het heeft op onze samenleving en de verwevenheid ermee wordt steeds groter. Ik zie het bij mijzelf, mensen om mij heen, maar het blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek.

We zijn massaal online

Internet bank robbery

87% van alle Nederlanders heeft in 2008 thuis toegang tot internet. 84% van alle Nederlanders is daadwerkelijk in meer of mindere mate online. Daarmee zijn we één van de koplopers van de wereld! Van onze vrije tijd besteden we een vijfde deel op internet; na de televisie is internet het meest gebruikte medium. Nederlanders gebruiken dit internet in vergelijking met andere landen vooral functioneel en minder voor ‘fun’-elementen zoals het bekijken van videoclips, online daten en het beluisteren van audio. Met functioneel bedoel ik het online kopen van producten en ook het online betalen van rekeningen. Ondanks berichten over lekken in de beveiliging, is internetbankieren inmiddels breed geaccepteerd!

Vooral functioneel gebruik

Dit functionele gebruik van internet komt ook overeen met het gegeven dat 75% van de Nederlanders internet gebruikt voor het zoeken van informatie. E-mailen is ook nog steeds een belangrijke tijdsbesteding, maar slechts een kwart gebruikt het internet als sociaal netwerk. Nieuwe toepassingen blijken nauwelijks te worden benut. Kennen mensen ze niet, of zien ze er geen toegevoegde waarde in? Als ik kijk naar mijn persoonlijke ervaring, zet ik mijn geld in op de eerste optie.

Op 12 januari 2009 startte ik de cursus 23 Dingen bij het politiekorps waar ik werk. Bij de startbijeenkomst bleek al dat al die nieuwe toepassingen voor velen onbekend terrein zijn. Hyves en chatten kent men nog wel en heeft men soms nog wel mee geoefend, maar veel meer ervaring is er niet. Uit een vooronderzoekje onder de 70 cursisten bleek dat van de 10 web 2.0-activiteiten de cursisten er gemiddeld zo’n 3 al eens hadden gebruikt.

Internet steeds meer gebruikt

iphone to infinity for righty's

Ondanks de onbekendheid met sociale media, groeit het aantal zaken waarvoor internet wordt gebruikt. Zoals gezegd bankieren steeds meer mensen via internet. Ook het beluisteren van de radio en het bekijken van televisieprogramma’s doen steeds meer mensen via internet. Een kwart raadpleegt internet weleens via de mobiele telefoon. Dit laatste blijkt sterk in opkomst te zijn. Niet gek om je voor te stellen, gezien de behoorlijke populariteit van de iPhone waarbij je een internetabonnement voor € 10 per maand krijgt.

Grote invloed op ons leven

citizens of the world

We brengen steeds meer tijd op internet door en we kunnen en doen steeds meer dingen uit het dagelijks leven via internet. Internet heeft dus een grote invloed op ons leven en dit zal de komende tijd alleen nog maar groter worden, gezien de verwachte verdere groei.

Verandert het bestaan en gebruik van dit medium dan ook onze samenleving? Jazeker, het is er onderdeel van, het is niet meer weg te denken uit ons leven. Zo zijn we veel meer wereldburger dan twintig jaar geleden; we hebben contacten over de hele wereld die met het grootste gemak te leggen en onderhouden zijn. Het aantal zaken waaraan we onze vrije tijd kunnen besteden, is enorm! Het is erg fijn als je sommige dingen snel kan afhandelen via internet. Dat scheelt weer tijd die je aan andere zaken kunt besteden. De jongste generatie Nederlanders heeft inmiddels een geheel eigen wijze van communiceren ontwikkeld dankzij internet.

Wat is jouw ervaring?

Natuurlijk is dit maar een beperkte opsomming van hoe internet onomkeerbare invloed heeft op ons leven en de samenleving als geheel. Hoe ervaar jij de invloed van internet op jouw leven? Zie je andere dan bovengenoemde ontwikkelingen? Kun je je een leven zonder internet voorstellen en wat zou er anders zijn?

Plaatjes geleend van michaelmolenda, K!T en milena mihaylova.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Je ontvangt dan een mail bij elke verse blog! En dat zijn er nog geen 10 per jaar...

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Controleer de inbox- of spammap om je aanmelding te bevestigen.

Deel deze blog via:

Categorie: Online communicatie Tags: cultuur

Reacties

  1. Astrid zegt

    20 januari 2009 om 20:23

    De invloed van internet op mijn leven? Andere besteding van tijd, uit het oog verliezen van aandacht voor jezelf, meer druk in m’n hoofd, minder fysiek contact zoeken met andere mensen…
    Oei, dat zijn wel allemaal heel negatieve dingen zeg. Maar, ze zijn wel waar. En daar ben ik niet onverdeeld trots op. Dat het ook heel veel leuke dingen oplevert, staat daar dan weer tegenover.

    Een leven zonder internet heb ik bijna 30 jaar geleefd. Dat ging prima, maar natuurlijk kun je je nu een leven zonder al dat gemak niet meer indenken. We zijn zo verwend geraakt en zijn alles zo vanzelfsprekend gaan vinden. Totdat de internetsnelweg een keer crashed, wereldwijd. Dan breekt echt de pleuris uit en zullen we merken hoe vreselijk afhankelijk we ervan zijn geworden. Hopelijk laat dat nog even op zich wachten…

    Beantwoorden
  2. Natalie zegt

    20 januari 2009 om 22:27

    @ Astrid: die factoren van invloed herken ik! Andere besteding van tijd is niet perse negatief toch? Het is een kwestie van kiezen/prioriteiten stellen; bijv. minder tv en meer internet. En elk voordeel heb z’n nadeel he. 😉

    Mijn leven zonder internet was niet zo lang als die van jou, maar ik kan me eigenlijk al niet goed meer voorstellen hoe dat was. De pc was wel altijd al aanwezig in mijn leven en internet kwam er op een gegeven moment bij als iets héél spannends!

    Het zou wel goed zijn om een keertje enkele uren/dagen zonder internet mee te maken (en dan bedoel ik niet tijdens vakantie) om zo te zien hoe we erop reageren. Denk dat ik dan weer tv zou kijken, of een boek (!) zou gaan lezen. Maar ik zou het wel irritant vinden want ik wil toch mijn mail en blogs lezen etc. Inderdaad is er die afhankelijkheid. Mijn online leven is deel van mij geworden!

    Beantwoorden
  3. Roger zegt

    21 januari 2009 om 18:44

    Als slechts een kwart het internet als sociaal netwerk gebruikt, snap ik de 6,5 miljoen Nederlanders op Hyves niet… (Overigens vind ik die 6,5 miljoen minder geloofwaardig dan jouw percentage.)

    En Jim Stolze heeft eerder deze maand zijn experiment afgerond om te ervaren hoe het is om 37 dagen zonder internet te zitten. Hoef je het zelf niet mee te maken 😉

    Beantwoorden
  4. Natalie zegt

    21 januari 2009 om 18:52

    @ Roger: 6,5 miljoen Hyves-gebruikers; dat wil nog niet zeggen dat ze er allemaal even actief gebruik van maken. Maar een contrast is het wel ja!

    Leuk experiment, ga ik lezen. Bedankt!

    Beantwoorden
  5. Astrid zegt

    24 januari 2009 om 16:20

    Natalie, niet schrikken, maar ik héb geen tv. Kijk som via uitzendinggemist een mooie docu, maar dat is het dan wel. En dat gaat al jaren heel goed 😉
    Dus zo’n internetloos experiment durf ik best aan hoor. Maar als het er wel is, is het moeilijk af te blijven. Net als chocola! (of tv wat dat betreft)

    Beantwoorden
  6. Natalie zegt

    25 januari 2009 om 12:04

    @ Astrid: wat goed! Zo kun je heel gericht kijken wat je wil en niet kijken wat je niet wil. Ik heb nog weleens een lui avondje tv-zappen waarna ik met een schuldgevoel zit dat ik mijn tijd verspild heb. Heb namelijk genoeg te doen en echt opgeknapt word ik er niet van!

    Maar dan kijk je dus ook nooit een dvd-tje? Of doe je dat op de pc?

    Beantwoorden
  7. Astrid zegt

    26 januari 2009 om 21:20

    Dvd’s kijk ik dus heel veel. Mooie films! En alles wanneer het mij uitkomt.
    Soms zap ik wel eens bij anderen. Zo vermoeiend, zoveel geluid, en beeldwisselingen, en slechte regie, en manipulatie, en Alles. Nee, ik heb het helemaal gehad. Op een paar goeie programma’s na natuurlijk. Echt, ik kan het iedereen aanraden 😉

    Beantwoorden
  8. Natalie zegt

    26 januari 2009 om 22:22

    @ Astrid: hoe meer van mijn favoriete televisie beschikbaar komt op internet, hoe eerder ik geneigd ben die tv het huis uit te doen! Dus wie weet over een paar jaar. Ik ben nu alvast hard aan het afkicken door gewoon geen tijd te hebben/maken om ‘m aan te zetten!

    Beantwoorden
  9. Laurie zegt

    26 april 2014 om 20:28

    Hoe zou het juist komen dat we door de komst van het internet het drukker hebben in ons hoofd? Hoe komt die stress juist tot stand denken jullie?

    Beantwoorden
  10. Natalie zegt

    27 april 2014 om 09:15

    @Laurie: ik denk dat dat komt doordat er zóveel informatie op ons afkomt dat we het niet altijd even goed kunnen verwerken.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RSS-feed
Volg mij op LinkedIn

Contact?

Wil je hulp bij het professionaliseren en versterken van de online communicatie van je organisatie? Mail dan naar natalie@webgrrl.nl of bel/app naar 06-51130056. Je kunt ook een bericht sturen via het contactformulier.

 

Verse blogs via mail ontvangen?

Schrijf je dan nu in!

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Webgrrl – de kleine lettertjes

  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • KvK-nummer: 63887991
  • btw-nummer: NL002039907B03

Creative Commons-licentie

Creative Commons-Licentie

Copyright © 2023 · Webgrrl Theme v2 op Genesis Framework · WordPress

Beheer cookie toestemming
Deze site gebruikt cookies om informatie op je apparaat op te slaan.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren
{title} {title} {title}