In 2009 organiseerde ik op mijn werk de door mij ontwikkelde internetcursus 23 PolitieDingen. Dat leverde interessante resultaten op, waarover meer in deze blog.
De resultaten van de cursus 23 PolitieDingen in het kort: 69 cursisten – medewerkers van communicatie, innovatieve criminaliteitsbestrijding en rechercheurs en wijkagenten – zijn op 12 januari 2009 gestart; 28 cursisten zijn nu geslaagd; 35 zijn gedurende de rit afgehaakt; de geslaagden zijn zeer positief over de cursus. Een volgende ronde heeft positief gehoor gekregen, maar zal nog nader uitgewerkt moeten worden.
Van start
Na bij mijn vorige werkgever (een openbare bibliotheek) kennisgemaakt te hebben met de 23 Dingen-cursus, leek het me leuk (en hard nodig) deze ook bij mijn nieuwe werkgever (de politie) uit te voeren. Van bibliotheekdingen heb ik politiedingen gemaakt, voor zover mijn kennis op dat moment reikte. De afdeling Communicatie en Tegenhouden (eigenlijk: Innovatieve Criminaliteitsbestrijding) deden mee omdat ik tot deze afdelingen behoor. Daarnaast zorgde een berichtje op intranet ervoor dat na drie dagen het aantal van 69 cursisten was bereikt. Dat leek me wel even voldoende voor een eerste ronde! Op 12 januari begon de cursus met een startbijeenkomst.
Het verloop
Over het verloop kan ik zowel hoogte- als dieptepunten noemen. Om met het grootste dieptepunt te beginnen: een aantal cursisten is niet uit de startblokken gekomen en nog eens een aantal haakte gedurende de rit helaas af. Ook enkele van de begeleiders moesten helaas opgeven. Tijd was voor velen het belangrijkste argument, of eigenlijk het gebrek daaraan.
Tijd maken
Aan de ene kant begrijp ik dat velen een druk leven hebben en dit komt er dan maar bij, maar tijd is prioriteit en die kun je altijd zelf bepalen. Mensen hebben het er blijkbaar niet voor over gehad tijd te máken voor de cursus. Velen hadden zich vrijwillig aangemeld, om het vervolgens in eigen tijd te doen, dus dan is de beslissing om ook weer vrijwillig af te melden misschien wel gemakkelijk gemaakt. Natuurlijk speelden nog wel meer factoren mee, zoals de de motivatie en technische voorzieningen.
Hoogtepunt
Hét hoogtepunt voor mij bestond uit de cursisten die wél aangehaakt bleven én het geweldig goed deden; talentvolle schrijvers ontpopten zich, je las dat er werkelijk een wereld voor ze openging en dat ze het nog leuk vonden ook. En dat ze allerlei ideeën hadden over hoe ze de geleerde toepassingen in het werk konden gebruiken. De meeste van hen waren aanwezig bij de slotbijeenkomst op 20 mei en ik zag de trots in hun ogen toen ik hen het certificaat overhandigde. Dat is de winst! En dat zijn in elk geval 28 ambassadeurs voor de cursus erbij! 😉
Belangstelling van buitenaf
Andere politiekorpsen hebben inmiddels belangstelling getoond voor de cursus. Dat ga ik natuurlijk niet bij ze organiseren, maar ik wil ze wel de helpende hand bieden om het van de grond te krijgen. Ben benieuwd welk korps de eerstvolgende zal worden die met de cursus aan de slag gaat!
Vervolg
Uit een evaluatie onder de cursisten, waaraan zowel geslaagden als afhakers deelnamen, bleek dat zij de cursus hoog waarderen en aan collega’s aanbevelen. Natuurlijk hebben zij ook een aantal verbeterpunten genoemd. Gezien de positieve resultaten is een voorzichtige opening gecreëerd voor een nieuwe cursusronde. Ik noem het even een lowcost-voorstel wat ik gevraagd ben te schrijven. Ik ga daar maar eens diep over nadenken!
Heb jij ook 23 Dingen in jouw organisatie gedaan en kun je je herkennen in mijn ervaringen? Of ken je de cursus niet maar zou je wel interesse hebben? Laat het weten!
Foto geleend van monkeyc.net.
Astrid zegt
Heel stoer! Je bent gestart met een onwijs grote groep, dat op zich moet al heel spannend zijn geweest.
Dan ook zelf nog even de dingen aangepast aan je doelgroep. Is die link trouwens openbaar? Ik ben wel benieuwd naar hoe die politiedingen eruit zien.
Het resultaat is helaas overal het zelfde: een paar ontdekkingen in schrijftalent en doorzettingsvermogen en even zoveel afhakers. Tijd en prioriteit, motivatie en belang, het speelt allemaal een rol. Dat niet iedereen dit leuk vindt of er iets mee blijft doen, kan ik begrijpen, maar toezeggen en dan opgeven… slap.
Maar met een eindresultaat van 28 nieuwe ambassadeurs mag je met recht trots zijn!
Natalie zegt
@ Astrid: ja, de link is openbaar! Het was alleen niet de echte cursussite dus je vindt er ook geen cursisten op 😉 Ben benieuwd wat het besluit zal zijn over het vervolg!
Astrid zegt
Dat laat je ons vast wel weten 😉
essen2punt0 zegt
Mooi resultaat en herkenbare frustraties en hobbels onderweg. Goed gedaan zeg!
Christian zegt
Door het lezen van alle blogs voor 23 Archiefdingen – net gestart – kwam ik niet eerder aan jouw evaluatie toe! 😉
Ik vraag me af of het aantal afvallers in lijn is met elders. Het maakt natuurlijk veel verschil dat mensen zich vrijwillig aanmeldden. Bijvoorbeeld bij ons gaat het vanuit het werk, dus dan kun je er ook deels onder werktijd aan werken. Toegegeven, de druk om tijd te moeten vinden blijft aanwezig, ook bij ons. Klanten gaan voor bij ons, net zoals bij jullie de boeven (even kort door de bocht).
Maar koester vooral dat hoogtepunt! Helemaal een mooie prestatie omdat je het zo helemaal zelf hebt opgezet. Knap hoor!
Natalie zegt
@ essen2punt0: dank!
@ Christian: volgens Rob Coers maakt het niet zoveel verschil of mensen vrijwillig of verplicht deelnemen, maar het klinkt niet raar om daar anders over te denken! Ik koester zeker de hoogtepunten, hoop dat dat duidelijk was in dit stukje. Het smaakt in elk geval naar meer! 🙂