De Nederlandse politie bestaat nog tot eind 2011 uit 26 korpsen. 26 verschillende organisaties die doen alsof ze één zijn. Want dat is natuurlijk wel hoe het publiek ze ziet: één politie. We slagen er goed in dat beeld neer te zetten, maar in de praktijk werkt dat nogal eens anders en is het vaak ieder voor zich. Sociale media blijken in staat de eilandjes van bruggen te voorzien!
Beginfase sociale media
We zitten op dit moment nog in een ontdekstadium als het gaat om sociale media. Ze gaan natuurlijk al even mee, de sociale sites als Twitter, Hyves en Facebook (ik zit nu 4 jaar op Twitter, applaus voor mij..), maar als je kijkt naar hoe organisaties ermee omgaan, zijn ze nog erg aan het uitproberen en ontdekken dan pas wat je er eigenlijk aan hebt.
Vele blogposts passeren de revue over ‘hoe meet ik de ROI (Return on Investment of het rendement) van inzet sociale media’. Men voelt aan dat het goed is om realtime interactie met klanten aan te gaan, om hen inspraak te geven. Maar langetermijnresultaten kunnen nog niet of nauwelijks gegeven worden.
Politie probeert sociale media uit
Ook de politie zit veelal in een uitprobeerfase; wat werkt voor wie wel en wat niet? Het is inmiddels al heel duidelijk dat Twitter een goed medium is voor wijkagenten, die zo een extra en snel communicatiekanaal hebben om in contact te zijn met hun inwoners. Dat ging in 2009 als volgt; een wijkagent in Sassenheim begon uit zichzelf met Twitter, zag het licht. Hij stak zijn collega-wijkagent uit Voorhout aan en zij twee waren de eerste wijkagenten online. Zij delen vervolgens hun kennis in het land op vele congressen en regionale bijeenkomsten. Want we hebben het gevoel elkaar te moeten helpen op dit nieuwe terrein! Geen eilandjes!
Innovators delen kennis
De ‘innovators’ van een aantal korpsen staan vervolgens op en zoeken elkaar op, op diezelfde congressen en bijeenkomsten. Delen kennis. Houden elkaar op de hoogte via Twitter, maar soms ook via mail of telefoon. Helpen elkaar waar het kan. Delen documenten, zodat we niet allemaal opnieuw het wiel aan het uitvinden zijn. We weten van elkaar wie waarmee bezig is. We weten elkaar te vinden. Voor ons is het minder/niet belangrijk wie het eerste ergens mee is of wie iets het beste doet. We weten dat we het samen móeten doen omdat het internet, nog minder dan de gewone wereld, geen onderscheid tussen regio’s maakt. Geen eilandjes!
Bedankt!
Nu de politie zich opmaakt voor een grootse reorganisatie, namelijk naar 10 korpsen in plaats van 26, vindt op hoog niveau een hoop geschuif plaats. Ik kan alleen maar gissen welke belangen in het geschuif meespelen. In elk geval zie ik de eilandjescultuur voorlopig nog niet verdwijnen, met 10 regio’s gedijt dat vast ook goed.
Maar ik vind het mooi dat er op het gebied van sociale media (en er zijn vast meer gebieden te noemen) een subcultuur van samenwerken en kennisdelen bestaat tussen de politiekorpsen! Het maakt dat ik mijn werk met veel plezier doe.
Bedankt: Henk, Patrick, Renate B, Renate E, Marco, René, Rodney, Marga, Danny, Petra, Jasper, Melanie, Boy, Ed, Jan, Lisette, Mario en alle anderen met wie ik regelmatig contact heb en die ook bijdragen aan het grotere geheel.
Wij weten meer dan ik!
Foto’s geleend van WorldIslandInfo.com en vistamommy.
Mario W. Lere (@mwlere) zegt
Net blog gelezen van @Webgrrlnl "Sociale media vs. eilandjescultuur". http://bit.ly/nrH2Pf
Boy zegt
Mooi stukje :).
Natalie zegt
@Boy thanks!
Boy Lang (@boylang) zegt
Net blog gelezen van @Webgrrlnl "Sociale media vs eilandjescultuur". http://t.co/5Y2gLY6
Marga van Rijssel (@Libel) zegt
Sociale media vs eilandjescultuur http://t.co/b4ZbHrz door @Webgrrlnl
Ed Sabel zegt
Leuk stukkie, alleen moet ik blijven benadrukken da we niet overgaan naar 10 korpsen, maar naar 1 korps. Ik zie wel allerlei initiatieven de kop opsteken in de 10 nieuwe gebieden die zichzelf als korps zien. En dat is jammer. Wat dat betreft mag er wel vanuit het landelijk korps wat dwingender worden gecommuniceerd, want met social media alleen voorkom je niet dat we straks op 10 eilandjes pionieren.
Natalie zegt
@Ed: je hebt gelijk dat we 1 korps zijn en dat sociale media niet alleen de eilandjescultuur kunnen voorkomen. Maar ben blij dat wij er in elk geval niet aan mee doen!
Lisette zegt
Leuke blog Nathalie! Jij ook bedankt 🙂
Het is momenteel een spel van belangen afwegen, politieke kleur bekennen en netwerken bouwen. Helaas op de old skool manier erg ontransparant. Maar zodra die stof is neergedaald laten wij ons dan niet weerhouden om volop op de 2.0 manier verder te werken aan 1 nationale politie!
Natalie zegt
@Lisette ik laat me anders nu ook al niet tegenhouden hoor! Vooral doorgaan, just do it en achteraf evt. vergiffenis 🙂
Ed Sabel zegt
@Natalie oh yes zo’n 2500 man sterk, nu die 52.500 anderen nog. Maar Aken en keulen zijn ook niet op 1 dag gebouwd 🙂
Marga van Rijssel zegt
Natalie, een erg leuk stukje. Je bedankje vind ik ook erg leuk. Jij ook bedankt voor de samenwerking de afgelopen jaren. We hebben leuke dingen gedaan en dat er nog maar veel mogen volgen. Er is nog heel veel werk te doen op het gebied van samenwerking en kennisdeling. En er zijn nog veel meer uitdagingen de komende jaren. Dat kun je vooral ook mooi zien in de presentatie van Valerie Frissen. http://is.gd/DulGJp We gaan nog even door! Met iedereen die mee wil doen. Leuk, ik heb er zin in.
Natalie zegt
@Marga met volle kracht vooruit! 🙂
Natalie Hensen (@Webgrrlnl) zegt
Leuk, best wat reacties binnen op mijn blog over sociale media vs eilandjescultuur! http://t.co/xzww7EE
Danny @DvdC_NL zegt
Altijd weer leuk geweest om te zien hoe vernieuwend je bezig bent, en bereid was dit ten alle tijden te delen. Ik zal nog wel vaker bellen/mailen/twitteren en zeuren 😉 Met Bloggers zoals jou, zal er zeker worden gewerkt aan 1 politie ipv 10 eilandjes. Hopelijk zullen de kwartiermakers daar net zo instaan!
Natalie zegt
@Danny thanks voor de bemoedigende woorden Danny!
DvdC-NL (@DvdC_NL) zegt
Sociale media vs eilandjescultuur http://t.co/E99zNye Op weg naar 1 politie ipv 10!
Marga van Rijssel zegt
Het netwerkje breidt zich steeds verder uit. Inmiddels positief bericht ontvangen van @beabottone voor een open Arena in NOG (Apeldoorn) in september. Meer nieuws volgt spoedig.
Natalie zegt
@Marga: mooi zo! 🙂
@nkramers zegt
Er is hoop ! RT @Webgrrlnl: [Blog] Sociale media vs eilandjescultuur Nederlandse politie http://bit.ly/qOOWUr
ov11851 zegt
Top stukje natalie :-)))
Natalie zegt
@ov11851: dank je wel! 🙂
Anouk H (@ninoe1980) zegt
http://webgrrl.nl/201107/sociale-media-vs-eilandjescultuur/
Christian van der Ven zegt
Leuke blogpost, Natalie! En een leuk inkijkje in een voor mij als archivaris totaal andere wereld. Overigens verschillen die werelden ook weer niet zo gek veel van elkaar wat eilandjes betreft. En ook in archievenland zie je dat het internet in z’n algemeen en sociale media in het bijzonder zorgen voor allerlei connecties tussen collega’s, van hier en daar, van hoog tot laag en tussen allerlei vakgebieden. Mooi om te zien en om eraan bij te dragen!
Natalie zegt
@Christian: grappig dat de verschillen toch niet zo groot zijn en dat het eigenlijk een algemeen iets is, die verbindingen dmv sociale media!