Webgrrl

Professionaliseer en versterk je online aanwezigheid met de juiste content

  • Home
  • Online advies & content
    • Community’s
  • Hulp met social media
  • Blog
  • Over Webgrrl
    • Privacyverklaring
  • Contact
Home » Een viraal filmpje: hoe werkt dat eigenlijk?

Een viraal filmpje: hoe werkt dat eigenlijk?

25 juni 2012 door Natalie Hensen Reageer

Wat is eigenlijk de definitie van een viral, wat maakt een filmpje viraal en welke factoren spelen daarbij een rol?

Blauwetongvirus

Twee gebeurtenissen leverden de inspiratie voor deze blog over virals: een pagina uit mijn lesboek voor de opleiding Communicatie B van SRM en een mailtje van een door KLM ingehuurd marketingbureau.

Het lesboek: de 5 G’s

pagina uit tekstboek over virale filmpjes

Het gaat hier om het boek van Michels, ‘Communicatie Handboek‘. In hoofdstuk 12 over Media schrijft Michels het een en ander over virals. Steeds meer adverteerders gebruiken virals om de merkbekendheid te vergroten.

Een campagne is viraal als ontvangers van de campagne deze zelf gaan verspreiden. Virals zijn creatiever dan tv-reclames en verspreiden zich over het net als een virus. Volgens Michels zien vooral jongeren virals meer als entertainment dan als informatiebron, maar ze onthouden wel het merk. Ik vraag me sterk af of dit klopt, maar oke.

Tot slot staan er vijf grote G’s, zoals op de foto hiernaast, die aangeven welke elementen aanwezig moeten zijn voor virale effecten:

  • Gek
  • Grof
  • Geil
  • Grappig
  • Gewelddadig

Dit lijstje is grote onzin. Natuurlijk is het zo dat er virals zijn één of meerdere van deze elementen, maar zo kan ik nog wel meer elementen verzinnen (emotioneel, sterk, revolutionair, mooi) en waar het vooral op neerkomt, is dat je geluk moet hebben en een goede timing. Toeval speelt een grote rol. En, gewelddadig? Echt?!

De mail: KLM-campagne

Ik krijg af en toe weleens bedelmailtjes. Of ik over een site (bijv. schoenenverkoopsite) wil schrijven, want dat past zo goed op mijn site (oh ja joh?!). Dat soort verzoeken leg ik normaliter héél snel naast me neer.

Maar deze week kreeg ik een mail van een echte medewerker van een echt bedrijf dat mij en mijn blog gevonden lijkt te hebben omdat het past bij wat hij zoekt. Omdat ik over de BBC-serie The Virtual Revolution had geschreven. Ik werd deelgenoot gemaakt van een ‘exciting new campaign’ van KLM. Je kunt nu niet zomaar kiezen naast wie je wil zitten zoals met de Meet & Seat-service, maar je mag naast een Bekende Nederlander zitten; Be My Guest! Overigens ook al een bekend en beschreven vervolg van de campagne in marketingland.

Het filmpje dat bij de campagne hoort, wordt door Emerce een viral genoemd, mede omdat het in 6 dagen tijd al 1,2 miljoen keer bekeken was. Nu bijna 3 miljoen keer. Nou vooruit, hier is het filmpje, en oordeel zelf:

Nou, heb ik nu dus zomaar meegewerkt aan het verder verspreiden van het filmpje van de KLM! Ik draag bij aan het viraal maken van de nieuwe campagne. En ik vraag me dan af hoeveel mensen zich al daadwerkelijk hebben opgegeven voor een vliegreis naast Yfke Sturm of Armin van Buuren! Daar hoef ik in elk geval niet lang over na te denken, maar ik ben dan ook niet de doelgroep denk ik zo.

Een viral

Oke, maar wat kunnen we nu wél zeggen over een viraal filmpje? In 2010 zei ik nog dat memen ook wel virals genoemd worden in marketingland. Virale marketing is een marketingtechniek volgens Wikipedia. Zoals ook al in het boek van Michels staat, is het bedoeld om merkbekendheid te vergroten en doordat de verspreiding via sociale netwerken loopt, is het als mond-op-mond-reclame, maar dan via internet. Het is dus goedkoper, sneller en effectiever. Mits het filmpje daadwerkelijk viraal wordt natuurlijk.

En zo is het filmpje van de KLM bij mij gekomen (bron: Wikipedia):

Om het virale effect te starten, te stimuleren of te sturen wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van seeding. Deze techniek helpt het virale proces een handje door actief mensen en websites te informeren over de campagne. Daarmee heeft de opdrachtgever meer invloed op de richting en het resultaat van de virale marketing campagne.

klavertje vier

Zoals gezegd is geluk een belangrijke factor, want dé succesformule bestaat niet. Vaak proberen en hopen dat er een keer eentje slaagt, is dus wat je te doen staat als je een viral wil creëren. Wat daarbij wel helpt, is als de campagne goed aansluit bij de doelgroep en je de verspreiding een beetje stuurt. Zoals de KLM dus nu via mij heeft gedaan.

Goede voorbeelden

Persoonlijk vind ik de vervolgcampagne van de KLM niet zo boeiend, ik voel me er niet door aangesproken; degene die mij mailde, heeft dus geen goede keuze gemaakt. Maar smaken verschillen. Als je in de top-lijstjes virals kijkt van afgelopen jaren dan is het overgrote deel niet-commercieel. Kijk eens bij de Viral Friday-filmpjes op Marketingfacts (daar wél commerciële).

Tot slot een heel recente viral (nog maar 1,5 miljoen keer bekeken..), een persoonlijke favoriet, het vervolg op Where the Hell is Matt? 🙂

Foto’s geleend van AJC1, Kaibara87 en mezelf.

Update 25-6-12, 11.30 uur: ik had de schrijver van het mailtje erop geattendeerd dat ik het interessant vond dat ik dat mailtje had gekregen en dat ik er op mijn blog over heb geschreven. Zojuist kreeg ik antwoord van hem dat het inderdaad niet helemaal was wat hij had verwacht maar hij is blij dat ik naar de campagne link. En als ‘ie nog eens wat leuks heeft, stuurt ‘ie het naar me. Misschien heeft de vertaalmachine niet zo goed gewerkt.. 😉

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Je ontvangt dan een mail bij elke verse blog! En dat zijn er nog geen 10 per jaar...

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Controleer de inbox- of spammap om je aanmelding te bevestigen.

Deel deze blog via:

Categorie: Webdingen Tags: contentmarketing, video

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RSS-feed
Volg mij op LinkedIn

Contact?

Wil je hulp bij het professionaliseren en versterken van de online communicatie van je organisatie? Mail dan naar natalie@webgrrl.nl of bel/app naar 06-51130056. Je kunt ook een bericht sturen via het contactformulier.

 

Verse blogs via mail ontvangen?

Schrijf je dan nu in!

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Webgrrl – de kleine lettertjes

  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • KvK-nummer: 63887991
  • btw-nummer: NL002039907B03

Creative Commons-licentie

Creative Commons-Licentie

Copyright © 2023 · Webgrrl Theme v2 op Genesis Framework · WordPress

Beheer cookie toestemming
Deze site gebruikt cookies om informatie op je apparaat op te slaan.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren
{title} {title} {title}