De filosofie van creatie. Creëren als in: voortbrengen, iets nieuws maken. Dat klinkt zwaar! Maar het tegendeel is waar. Altijd fijn om iets nieuws te horen dat je kunt verbinden aan iets waar je al mee bekend bent; de huidige internetcultuur is die van het verzamelen van samples, deze mixen en er iets van maken en daarbij er je handtekening op zetten. Vaag? Valt best mee!
Llowsofie
Het programma van Lowlands, waar ik in augustus 2012 vertoefde, is divers. Heel divers. Zo was er een filosofieprogramma (Llowsofie), georganiseerd door Brandstof. Hun doel is om filosofie laagdrempelig te maken. Ik moet zeggen dat ze daar best goed in geslaagd zijn! Ondanks de hitte zat de tent bijna alle sessies vol, waren de lezingen interessant en stelden bezoekers goede inhoudelijke vragen.
Hoe creëer ik?
Eén van de sprekers was René Gude, die de deelsessie ‘Hoe creëer ik’ voor zijn rekening nam. Voordat hij zelf aan het woord kwam, kregen we een filmpje van de Amsterdamse dj San Proper te zien, die vertelde over zijn werkwijze van het verzamelen van samples, daarmee iets nieuws maken en je handtekening erop zetten. Gude vroeg ons vervolgens of we dachten dat authentieke genieën bestaan of dat iedereen een verzamelaar is, iemand die slechts bestaande stukjes kennis kopieert. De meningen waren verdeeld!
Samplen, samplen, samplen
Naar mijn idee vloeien alle producten die we bedenken of maken voort uit iets anders, of zijn een combinatie van andere dingen. Een genie kan een totaal nieuw product uitvinden, maar ik geloof niet dat hij daarvoor compleet nieuwe ideeën had. Omdat we allemaal, ook genieën, gevormd zijn door ons eerdere leven. Dat kun je niet uitschakelen. Wel denk ik dat velen van ons authentiek zijn. Dat komt doordat we met dat verzamelen (kopiëren) en mixen van stukjes wél onze handtekening erop zetten. Vraag tien mensen een appel te tekenen en je krijgt tien verschillende appels; geen enkele zal exact gelijk zijn aan een ander.
Internet = samplen
Gude gelooft ook in het samplen en vertelde dat hij in de huidige maatschappij steeds meer het samplen als norm ziet. In oude (bedrijfs)structuren houden mensen kennis voor zichzelf, want kennis is macht. Nu ziet hij steeds meer dat mensen snappen dat delen van kennis met elkaar méér oplevert. Dit sluit bij uitstek aan bij de deelcultuur op internet!
Toen een man uit het publiek knorde over de huidige Facebook-cultuur en versnippering van aandacht; genieën zijn genieën omdat ze zich lange tijd kunnen focussen op één ding en dat lukt nu niet meer. Zo zouden er dus geen genieën meer zijn. Gude reageerde hier tot mijn opluchting ontkennend op. Volgens hem is de internetcultuur juist veelbelovend voor de ontwikkeling van de maatschappij. Mensen delen daar (hier dus!) alsof hun leven ervan af hangt en stellen het via Creative Commons weer beschikbaar. Anderen pakken daar weer stukjes van op die voor hén relevant zijn en maken er weer iets nieuws van.
Nu heb ik de lezing van Gude gebruikt om iets nieuws te creëren, namelijk dit blog. Ik ben geen genie, ik verzamel en mix slechts en zet er mijn handtekening op. En stel het weer ter beschikking aan anderen om te remixen. 🙂
Foto van mezelf en geleend van msr.
Geef een antwoord