Webgrrl

Professionaliseer en versterk je online aanwezigheid met de juiste content

  • Home
  • Online advies & content
    • Community’s
  • Hulp met social media
  • Blog
  • Over Webgrrl
    • Privacyverklaring
  • Contact
Home » Printen in 3D

Printen in 3D

28 januari 2013 door Natalie Hensen 5 Reacties

Driedimensionaal printen. Een exacte kopie maken van een echt ding. Of een echt ding maken van een tekening. Het is geen toekomstmuziek meer. Ik vind het fascinerend! De mogelijkheden die ons geboden worden om hier veel goeds (maar ook slechts) mee te doen, zijn onvoorstelbaar groot. Oké, het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar de belofte is er.

3D-printer van Sintermask

De Replicator

3D-printen komt voor mij aardig in de buurt van het kopiëren van dingen en voedsel in de Replicator zoals ze dat in Star Trek (de serie die ik in de jaren ’80/’90 keek) altijd deden. Weet je nog? Nee? Dan fris ik even je geheugen op:

Uit het niets werd hier even een kopje tomatensoep gemaakt! Of een lasergun of wat er dan ook maar nodig was op de Enterprise. Zet het één keer in het geheugen van de computer en hij kon het namaken.

Namaken

Namaken is precies wat de huidige (eerste)generatie 3D-printers doet. Je hebt een plaatje van een (nog niet bestaand) legosteentje of van een kinderknuffel, voert deze in (dit klinkt gemakkelijker dan het is) en de printer drukt het in 3D af. Geloof je het niet? En ook vorig jaar niet gezien in De Wereld Draait Door? Of in de schappen van de Bijenkorf? Kijk dan maar het filmpje waarin een moersleutel wordt gekopieerd:

Iets belangwekkends!

Bij mij werkt het zo dat dit soort nieuwigheden (zeker de technische!) eerst een paar keer langs moeten komen, via verschillende wegen, voordat ik denk ‘oké, hier hebben we iets belangwekkends!’. Ik heb het onderwerp inmiddels al behoorlijk wat keren voorbij zien komen in blogs, ik heb op Lowlands afgelopen jaar (en misschien ook het jaar daarvoor al) een demonstratie gezien én ik hoorde kortgeleden Martijn Aslander het één en ander zeggen over de 3D-printer. Dat was blijkbaar het laatste zetje wat ik nodig had om een plek in mijn actieve breindeel te reserveren voor deze ontwikkeling.

Beginfase

En een veelbelovende ontwikkeling vind ik het! Dit is nog maar het begin ervan. In de jaren ’80, toen computers nét voor consumenten te koop waren, kostten ze vele duizenden guldens en waren het lelijke bakbeesten. In die fase zitten we nu ook met de 3D-printers. Ze zien er niet uit, zijn traag en wat ze kunnen is nog maar een miniem deel van hun werkelijke potentie.

Een glimp hiervan kun je opvangen op sites als Thingiverse.com, waarop mensen hun digitale ontwerpen voor 3D-printen uitwisselen en uitproberen. Ontwerpen is ook niet moeilijk meer met bijvoorbeeld Sketchup. Straks printen we wellicht ook auto’s, huizen, ledematen, voedsel, maar ook wapens en munitie? Ook criminelen zullen de nieuwe ontwikkelingen natuurlijk in hun voordeel gaan gebruiken.

Voordelen

Ik kan nog niet goed overzien wat de volledige potentie is van deze nieuwe printers. Dus benoemen wat de voor- en nadelen zijn in de toekomst is lastig. Voor nu blijft het bij voordelen als:

  • Alles is digitaal dus je hebt minder transportkosten.
  • Je hebt minder afval; je print alleen wat je nodig hebt en hebt geen voorraad meer nodig.
  • Producten kunnen 100% op de wensen van de klant afgestemd worden, want ze kunnen zelf online aanpassingen doen.

Conclusie

Mijn conclusie? Die makers van Star Trek waren zo gek nog niet met hun Replicator. Dit belooft veel moois voor de toekomst. Ik kom er op dit weblog vast nog eens op terug!

Meer weten?

  • Bekijk het informatieve filmpje (6 minuten) van Explaining The Future.
  • Lisa Harouni vertelt tijdens een Ted Talk in november 2011 (15 minuten) dat 3D-printers eigenlijk al 30 jaar bestaan.

Plaatje geleend van Creative Tools.

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Je ontvangt dan een mail bij elke verse blog! En dat zijn er nog geen 10 per jaar...

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Controleer de inbox- of spammap om je aanmelding te bevestigen.

Deel deze blog via:

Categorie: Maatschappij Tags: 3D printen, innovatie, robots

Reacties

  1. Natalie Hensen (@Webgrrlnl) zegt

    28 januari 2013 om 09:58

    [Blog] Printen in 3D: Driedimensionaal printen. Een exacte kopie maken van een echt ding. Of een echt ding m… http://t.co/IlHXw7Wf #fb

    Beantwoorden
  2. @timon_nl zegt

    28 januari 2013 om 10:25

    Een mooi artikel over 3D printen en de toekomst van 3D printen http://t.co/8UgG3zko

    Beantwoorden
  3. @resourcerer zegt

    28 januari 2013 om 20:05

    Printen in 3D http://t.co/zKaeAZnt via @Webgrrlnl

    Beantwoorden
  4. @roosmarijnline zegt

    29 januari 2013 om 10:10

    Ja dat 3D-printen gaat groot worden http://t.co/CKwK9wq0

    Beantwoorden
  5. Natalie Hensen (@Webgrrlnl) zegt

    6 mei 2013 om 19:39

    3D-printen weer in het nieuws vandaag. Meer lezen over wat dit is? Dat kan op mijn blog: http://t.co/IlHXw7Wf

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RSS-feed
Volg mij op LinkedIn

Contact?

Wil je hulp bij het professionaliseren en versterken van de online communicatie van je organisatie? Mail dan naar natalie@webgrrl.nl of bel/app naar 06-51130056. Je kunt ook een bericht sturen via het contactformulier.

 

Verse blogs via mail ontvangen?

Schrijf je dan nu in!

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Webgrrl – de kleine lettertjes

  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • KvK-nummer: 63887991
  • btw-nummer: NL002039907B03

Creative Commons-licentie

Creative Commons-Licentie

Copyright © 2023 · Webgrrl Theme v2 op Genesis Framework · WordPress

Beheer cookie toestemming
Deze site gebruikt cookies om informatie op je apparaat op te slaan.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren
{title} {title} {title}