Eind 2013 deed ik voor het eerst van mijn leven een MOOC: een Massive Open Online Course. Oftewel, een online cursus waar iedereen aan mee kan doen, gratis. Leek me leuk en leerzaam en ik was benieuwd wat ik van deze manier van leren zou vinden. Al met al ben ik er heel positief over en kijk ik uit naar de volgende online cursus!
Social Network Analyis
Een cursus die min of meer toevallig op mijn pad kwam, was Social Network Analysis die door Lada Adamic van de universiteit van Michigan gegeven wordt via Coursera. Bij Coursera vind je vele online cursussen van allerlei universiteiten en organisaties. Door de volgende beschrijving raakte ik in de cursus Social Network Analysis geïnteresseerd:
This course will use social network analysis, both its theory and computational tools, to make sense of the social and information networks that have been fueled and rendered accessible by the internet (bron: Coursera.org)
Internet is één groot sociaal netwerk wat je in kaart kunt brengen en analyses op kunt uitvoeren. Interessant! Ik werd wel een beetje bang van de wiskundigheid ervan, maar hoopte dat dit uiteindelijk wel mee zou vallen. En dat viel mee. Een beetje spelen met tools als Gephi en Netlogo lukte wel. Joitske Hulsebosch deed de cursus ook en schreef een interessant blog over dit soort tools, gecategoriseerd op moeilijkheid.
Hoe werkt het?
Acht weken lang doe je elke week een les; daar horen video’s met uitleg van de docent bij en ook huiswerkopdrachten en leesstof. De huiswerkopdrachten tellen mee voor je eindcijfer dus die moet je serieus doen! Mooi is wel dat je ze zo vaak kan insturen als je wil. Het klinkt overigens makkelijker dan het is om alle vragen goed te beantwoorden..
Na die acht weken volgde het examen waar je twee uur over mocht doen. Je moest het in één keer maken en je mocht het één keer inzenden. Doordat alles geautomatiseerd is, kreeg ik direct te zien hoe ik mijn huiswerkopdrachten en het examen had gedaan. En dus dat ik geslaagd was (met 86,3%)! 🙂
Verified Certificate
Als je een beetje (35 euro) betaalt, kun je na je slagen ook een ‘echt certificaat’ krijgen van de universiteit waar je de cursus bij deed. Om dit te ontvangen, moest ik in dit geval meer dan 80% scoren én bij elke huiswerkopdracht en examen beloven dat ik het helemaal zelf deed, zonder hulp van anderen. Daar zit natuurlijk een gekkigheidje; want wie controleert dat je niet met mensen samenwerkt hierin, of dat je ergens de antwoorden opzoekt? Juist, niemand! Maar goed, of je trots kunt zijn op je resultaat door vals te spelen, vraag ik me af.
Is MOOC de toekomst?
Een online cursus stelt velen over de hele wereld in staat kennis op te doen over nieuwe vakgebieden, elkaar online te ontmoeten (er was een zeer actief forum bij de cursus!) en samen te werken aan persoonlijke ontwikkeling. Voor mij is een leven lang leren een uitgangspunt. Dit soort cursussen helpen mij hier aan te werken! Binnen Coursera zijn er genoeg hulpmiddelen beschikbaar om de cursus goed te doen, zoals deadlines en een hulpforum. Dat zijn denk ik essentiële onderdelen waardoor de kans groter is dat je het afmaakt!
Vervolg
Omdat ik toch lekker bezig ben, heb ik me maar opgegeven voor twee online cursussen van Karel Geenen: Google Analytics en Zoekmachineoptimalisatie. Cursussen die misschien iets praktischer toepasbaar zijn dan die over Social Network Analysis. Ik kan ermee starten en eindigen wanneer ik wil, waar natuurlijk direct een risico in zit.. maar in januari wil ik er echt mee starten! 😉
Natalie Hensen (@Webgrrlnl) zegt
[Blog] Mijn eerste keer – een MOOC http://t.co/0BiAUjJ95D
Renate zegt
Slim, is misschien ook iets om te delen binnen de groep van omgevingsanalyisten. Voor degene die meer willen weten van analyses!
@Rnaat zegt
Ook interessant voor #CCT analisten ! “@Webgrrlnl: [Blog] Mijn eerste keer – een MOOC http://t.co/gQh3o9vSS0”
Natalie Hensen (@Webgrrlnl) zegt
[Blog] Mijn eerste keer – een MOOC: De afgelopen weken deed ik voor het eerst van mijn leven een MOOC: een… http://t.co/4Je7jTlNxQ #fb
Natalie zegt
@Renate ga ik doen!