Webgrrl

Professionaliseer en versterk je online aanwezigheid met de juiste content

  • Home
  • Wie is Webgrrl
    • Privacyverklaring
  • Advies & Content
    • Community’s
  • Trainingen social media
  • Blog
  • Contact
Home » Gastcollege over de politie, social media en crisiscommunicatie

Gastcollege over de politie, social media en crisiscommunicatie

30 maart 2015 door Natalie Hensen 6 Reacties

Een mooie eer: het geven van een Engelstalig gastcollege op de universiteit Twente over de Nederlandse politie, social media en crisiscommunicatie. Hoe heb ik dat aangepakt en hoe verliep het gastcollege uiteindelijk?

Viavia (via Roy Johannink (@hemmelhoes), om precies te zijn) werd ik gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Social Media Course van een groep masterstudenten Communications Science aan de faculteit Behavioural, Management & Social Sciences. Of ik het lekker praktisch kon maken met vooral veel voorbeelden; het was tenslotte ter inspiratie voor de studenten!

Universiteit Twente

Voorbereiding

Voor het gastcollege zou ik een uur lang een groep van 30 internationale studenten mogen vermaken. Oh, dus dat betekende een verhaal in het Engels! Mooi, een extra uitdaging! Ik bedacht een opzet en besprak dat via Skype met mijn contactpersoon Sanne ten Tije, een van de docenten/onderzoekers. De opzet bleek prima; ik zou eerst iets vertellen over wat de politie met social media doet en wat mijn eigen rol daarin was. Vervolgens zou ik overstappen op het onderwerp crisiscommunicatie.

CCT: Crisiscommunicatieteam

Over crisiscommunicatie weet ik wel iets te vertellen, aangezien ik ook jarenlang omgevingsanalist ben geweest voor het Crisiscommunicatieteam Politie (CCT), maar ik vond het wel zo gepast om de echte experts aan het woord te laten: de oprichter van dit CCT Dick van Gooswilligen en CCT-teamleider Marco Leeuwerink. Met mijn tweedehands hd-cameraatje reed ik naar Leiderdorp en interviewde de beide heren. Ik vroeg hen onder andere naar het unieke van het CCT, welke veranderingen doorgevoerd zijn dankzij inzetten van het CCT en de toekomst.

Crisisweekend

Het weekend voor het gastcollege bestond voor mij uit het ophalen van mijn kennis over de laatste grote incidenten/crises waarover ik de studenten wilde vertellen: onder andere MH17, Charlie Hebdo, de vermiste broertjes Ruben en Julian en de indringer in het NOS-journaal.

25 maart 2015

Rond 10.00 uur stapte ik in de auto en reed, gewapend met 7 jaar oude laptop, usb-stick en praatpapier, naar Enschede. Ik vond de parkeerplaats én Sanne ten Tije en we hadden nog ruim de tijd om in de mensa te lunchen. Vervolgens was het tijd om naar de collegezaal te gaan. Een klein zaaltje met lange tafels. Ik zette mijn laptop aan en de filmpjes alvast open en was klaar voor de start. De studenten druppelden binnen en om 13.45 uur ging de toegangsdeur dicht!

Collegezaal Universiteit Twente

#FAIL

Na een minuut of 20 bevroor mijn laptop ineens, uit het niets! Ik kreeg de Macbook van de andere docent, Lidwien van de Wijngaert, wat even goed ging (alhoewel het een gestuntel was met wisselen tussen schermpjes..). Vervolgens liep ook die laptop vast en ging ik weer terug naar mijn eigen laptop, die ondertussen weer tot leven gewekt was. Ik bleef er rustig onder, maar de tijd ging wel wat dringen. Er moest na mijn verhaal namelijk nog wat theorie gedeeld worden met de studenten en we moesten op tijd eindigen.

Inspiratie

Al met al heb ik het verhaal nét niet hoeven afraffelen en viel het gedoe van de technische mankementen dus nog mee. De studenten waren niet heel actief aan het meedoen, maar ja, mijn verhaal zou dan ook niet meetellen voor het tentamen. Het was slechts ter inspiratie. Ik kan me hun achteroverleunhouding dus wel voorstellen! Sanne ten Tije was er in elk geval van overtuigd dat ik ze met mijn voorbeelden wel aan het denken heb gezet!

Dank!

Ik vond het heel leuk om te doen en ben Roy Johannink heel dankbaar dat hij aan mij dacht voor dit gastcollege! Ik weet nu ook dat het wellicht tijd is voor een nieuwe laptop.. en nee, het wordt zeker geen Macbook! 😉

Hieronder de dia’s van mijn verhaal.

Dutch police, social media & crisiscommunication from Natalie Hensen
Foto geleend van wytze.

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Controleer de inbox- of spammap om je aanmelding te bevestigen.

Deel deze blog via:

Categorie: Verslag Tags: crisiscommunicatie, politie en online

Reacties

  1. Natalie Hensen (@Webgrrlnl) zegt

    30 maart 2015 om 10:10

    [Webgrrl.nl] Gastcollege over de politie, social media en crisiscommunicatie http://t.co/o9l85PwZEh #fb

    Beantwoorden
  2. Marleen Haage zegt

    30 maart 2015 om 10:31

    Ha Natalie,
    Leuk om te lezen! Op de Hogeschool Utrecht zijn we met onderzoek bezig naar social media en crises. Ken je het? Zie link.
    Verder zou ik het leuk vinden de interviews te bekijken, maar de link naar YouTube werkt bij mij niet.
    Groeten!

    Beantwoorden
    • Natalie zegt

      30 maart 2015 om 11:51

      @Marleen: dank voor de complimenten! Next Level ken ik wel ja en er zijn nog wel meer partijen die daar onderzoek naar doen. De link naar YouTube heb ik aangepast en werkt nu wel!

      Beantwoorden
  3. @civhnl zegt

    30 maart 2015 om 17:50

    RT @Webgrrlnl: [Webgrrl.nl] Gastcollege over de politie, social media en crisiscommunicatie http://t.co/o9l85PwZEh #fb

    Beantwoorden
  4. @schouwmeester zegt

    1 april 2015 om 16:40

    Hee Natalie,

    Bedankt voor je gastcollege afgelopen week. Vervelend dat de techniek je in de steek heeft gelaten, filmpjes in presentaties blijken helaas nog steeds een riskante onderneming!

    Dat we als studenten niet actief mee deden had overigens weinig te maken met “wel of geen tentamenstof”. Colleges zijn niet verplicht bij dit vak, dus ik ga er vanuit dat de aanwezigen met volle interesse naar het college zijn gekomen.

    Wellicht zou je de volgende keer iets meer de diepte in kunnen gaan. Het algemene verhaal en de voorbeelden over sociale media en virals had voor dit publiek achterwege kunnen blijven. Het stuk vanaf slide 20 zou je naar voren kunnen halen en veel uitgebreider op in kunnen gaan. Dan waren we wellicht iets meer geprikkeld en actiever geweest.

    Beantwoorden
  5. Natalie zegt

    1 april 2015 om 17:08

    @schouwmeester/Martijn: dank voor je reactie en feedback! Mocht ik ooit nog eens een dergelijk verhaal doen ergens, dan weet ik wat ik kan aanpassen om meer interactie te krijgen!

    Goed ook om te weten dat de aanwezigen er waarschijnlijk uit volle interesse waren. Gold dat ook voor die paar studenten die halverwege het college kwamen binnenlopen? 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Webgrrl (Natalie Hensen)

Op deze site schrijf ik sinds 2008 blogs. Sommige zijn bedoeld om jou verder te helpen in je kennis van en inzicht in de digitale maatschappij, andere zijn van meer persoonlijke aard. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief om de nieuwste blogs in je mailbox te ontvangen.
» Mijn blog

Zoeken

Contact?

Wil je hulp bij het professionaliseren en versterken van de online communicatie van je organisatie? Mail dan naar webgrrl@webgrrl.nl of bel/app naar 06-51130056. Je kunt ook een bericht sturen via het contactformulier.

Mijn social media

  • E-mailadres
  • Instagram
  • LinkedIn
  • RSS
  • Twitter

Verse blogs via mail ontvangen?

Schrijf je dan nu in!

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Recente blogs

  • Welke alternatieve socialmediakanalen zijn er als je de censuur op Twitter en Facebook zat bent?
  • Webgrrl in coronajaar 2020: thuiswerken en meer vrije tijd
  • Kerst tijdens de coronacrisis
  • Humor geeft verlichting in de coronacrisis
  • Nieuwe rijzende ster in de wereld van social media: TikTok

Recente reacties

  • Welke alternatieve socialmediakanalen zijn er als je de censuur op Twitter en Facebook zat bent? Natalie Hensen - Savvy Ladies op Waarom Twitter het perfecte communicatiekanaal is voor Trump
  • Natalie Hensen (@Webgrrlnl) op Webgrrl in coronajaar 2020: thuiswerken en meer vrije tijd
  • Natalie Hensen (@Webgrrlnl) op Kerst tijdens de coronacrisis
  • Natalie Hensen (@Webgrrlnl) op Waarom ik vind dat je moet stemmen
  • Natalie Hensen op Waarom ik nooit meer reviews zal schrijven (met dank aan TripAdvisor)

Webgrrl – de kleine lettertjes

  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • KvK-nummer: 63887991
  • btw-nummer: NL002039907B03

Creative Commons-licentie

Creative Commons-Licentie

Copyright © 2021 · Webgrrl Theme v2 op Genesis Framework · WordPress

Deze site gebruikt cookies om informatie op je apparaat op te slaan. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, ga ik er vanuit dat je ermee instemt.Akkoord!Nee, liever nietBekijk het privacybeleid
Je kunt je toestemming op elk moment intrekken met de knop toestemming intrekken.Toestemming intrekken