Inmiddels is de 45e president van de Verenigde Staten geïnstalleerd: Donald Trump. Het kon een land en een wereldbevolking niet meer verdeeld maken: you love him or you hate him. Maar daar gaat deze blog niet over. Het gaat wél over de inzet van social media door Trump.
Net als zijn voorganger Barack Obama zet hij social media om zijn doelen te bereiken. Alleen doet hij dat net iets anders dan Obama dat deed en heeft hij andere doelen. Reken er maar op dat Trump de geschiedenisboeken in gaat als de president die social media gebruikt zoals geen van zijn voorgangers deed.
Trump en social media
Het belangrijkste kanaal voor Trump is Twitter. Hij verstuurde sinds hij ermee startte in 2009 maar liefst 34.300 tweets (meer dan ik). 20 miljoen mensen volgen het account. Op Facebook zie ik dezelfde berichten staan als op Twitter, maar dan iets later dan ze op Twitter zijn verschenen. Ik ga er een beetje vanuit dat de tweets driftig worden gekopieerd en op Facebook worden geplakt door een medewerker. Op Facebook heeft Trump trouwens ook aardig wat fans, bijna 18 miljoen. Op Instagram heeft hij wat minder fans (4,8 miljoen) en ook daar lijkt een medewerker de berichten te plaatsen met als bron: Twitter.
Trump en Twitter
We weten dat Trump op Twitter zelf aan het roer staat. Op dit moment gaat er geen dag voorbij dat hij niet meerdere tweets plaatst. Die vervolgens door zijn fans worden geliked en geretweet en door zijn haters van boze reacties worden voorzien. Volgens een analyse van Klear heeft hij op Twitter de meeste invloed, is hij ‘super active’ (met gemiddeld 19,7 posts per dag) en ‘highly connected’, want hij heeft regelmatige online conversaties met de top 5% influencers. Geen slechte score!
Geen conversaties
Maar online conversaties heeft hij eigenlijk niet echt. Het zijn andere Twitter-accounts die hij noemt in zijn tweets (bijvoorbeeld NBCNews) om er vervolgens commentaar op te hebben. Het is niet zo dat hij échte gesprekken heeft online; hij reageert namelijk nooit op reacties die hij krijgt (behalve soms met een retweet).
Twitteren uit ‘noodzaak’
Trump gebruikt Twitter om te zenden, om zijn stem te laten horen. En met succes! Iedereen weet hoe Trump denkt over klimaatverandering, het bouwen van muren en Meryl Streep. Of je het nu met hem eens bent of niet. Zelf zegt hij eigenlijk niet graag te twitteren, maar het uit noodzaak te doen om antwoord te geven op oneerlijke media. Ik vind dit ietwat moeilijk te geloven. Ik ken immers ook het verslavende effect van beloningen (premium artikel), denk aan likes, shares, replies, op social media.
Voer voor grappenmakers
Doordat Trump zo provocatief te werk gaat, levert dat ook veel voer op voor politieke cartoonisten, en andere grappenmakers-met-een-serieuze-boodschap. Neem bijvoorbeeld het Twitter-account PresidentialTrump: op dit account worden tweets van Donald Trump geherformuleerd naar tweets die volgens de makers wél presidentwaardig zijn. Donald Trump heeft op dat account ineens veel minder haar. Zou dat hem ook presidentiëler maken?
Hoe dan ook heeft Trumps inzet van Twitter hem mede in het zadel geholpen en is het dus een perfect communicatiemiddel voor hem gebleken.
President Trump: en nu?
Nu Donald Trump president is, krijgt hij ook het officiële POTUS-account (President Of The United States) erbij. Hij heeft aangegeven hiervan gebruik te willen maken voor officiële zaken en daarnaast zijn eigen account willen houden en gebruiken. Een soort scheiding tussen zakelijk en privé?! Ik ga het de komende tijd volgen!
Update 21-1-17: Trump blijkt ook een Snapchat-account te hebben! De vraag is of hij zijn snaps zelf maakt, vermoedelijk niet.
Afbeeldingen geleend van IoSonoUnaFotoCamera en de NOS.
[…] voor kort was Twitter het perfecte communicatiekanaal voor Trump. Hij is niet de enige die gecensureerd en uiteindelijk verbannen is (van veel meer platforms dan […]