Webgrrl

Professionaliseer en versterk je online aanwezigheid met de juiste content

  • Home
  • Online advies & content
    • Community’s
  • Hulp met social media
  • Blog
  • Over Webgrrl
    • Privacyverklaring
  • Contact
Home » Terecht of onterecht: angst voor schrijvende robots

Terecht of onterecht: angst voor schrijvende robots

8 april 2019 door Natalie Hensen 1 Reactie

Sommige mensen vinden kunstmatige intelligentie fantastisch, anderen zien er vooral de gevaren van in. Welke van de twee kampen heeft nou eigenlijk gelijk? De NOS zag er in elk geval heil in om te experimenteren met robotjournalistiek.

robot

Kunstmatige intelligentie = AI

Je hebt kort gezegd twee soorten kunstmatige intelligentie, of AI (artificial intelligence): ten eerste de soort die je programmeert om te doen wat jij wil dat er gebeurt. Ten tweede de soort die basiskennis meekrijgt en daarnaast kan leren en als het ware slimmer kan worden. Dat noemen we machine learning. Lees meer uitleg hierover bij Techzine.

Techgekkies op The Next Web lopen voorop

Eenmaal per jaar komen de mensen die onder meer AI te gek vinden bij elkaar op het evenement The Next Web. Elke keer als ik daar ben, denk ik, ‘wauw, het gaat nu écht gebeuren met die kunstmatige intelligentie’. Om na het congres weer terug op aarde te landen en me te realiseren dat het zo hard allemaal niet gaat. Zeker niet met de zelflerende robots. Terwijl het bedenken van toepassingen (zelfrijdende auto’s, zelflerende antihackprogramma’s) niet moeilijk is. En dan popt ineens de vraag op: hebben deze robots rechten in onze samenleving? Waar ligt die grens? Interessante ethische kwestie.

Robots zijn er al – echt!

De niet-lerende robots zien we wél al veel in ons dagelijks leven. Denk maar aan de thermostaat Nest, virtuele assistenten Amazon Alexa of Google Assistant en Fitbits. Zelfs een robot die kinderen helpt met leren schrijven. Ze zijn er om ons leven gemakkelijker te maken! De privacykwestie, kwetsbaarheid voor hackers en alle updates die je nodig hebt en misschien wel of niet krijgt, laten we hierbij maar even buiten beschouwing.

Experiment: robotjournalistiek

Ik kom regelmatig verhalen tegen over dat robots in staat zijn muziek te maken of teksten te schrijven die niet van menselijke creaties te onderscheiden zijn (en voor vervolgens voor gevaarlijk worden uitgemaakt).

Het eerste liedje gemaakt met AI

Interessant vond ik dat de NOS onlangs een experiment deed met robotjournalistiek. Zij voerden rondom de verkiezingen data in op basis waarvan de robot ‘zelfstandig’ artikelen over de uitslagen per gemeente schreef. De resultaten kun je in het lab van de NOS vinden.

Waar gaat dit naartoe?

Dat is nog best koffiedik kijken. Kunnen robots straks álles met dezelfde kwaliteit als mensen? Gevoelsmatig zou ik zeggen dat machines nooit 100% in staat zullen zijn om 100% menselijk over te komen. Er zit iets van een rare kronkel in die hersenen van ons wat gewoon niet na te maken is. Dus ja, routinewerk kunnen ze prima uit handen nemen, maar als het gaat om gevoel in een liedje leggen of een steengoede roman schrijven (premium artikel), denk ik dat je altijd mensen nodig hebt. En wát die robots dan doen en op basis van welke gegevens, moet wel transparant gemaakt worden. Want de genoemde gevaren zijn er wel degelijk.

Waar denk jij dat het naartoe gaat?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Je ontvangt dan een mail bij elke verse blog! En dat zijn er nog geen 10 per jaar...

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Controleer de inbox- of spammap om je aanmelding te bevestigen.

Deel deze blog via:

Categorie: Webdingen Tags: cultuur, innovatie, kunstmatige intelligentie, trends

Reacties

  1. Natalie Hensen (@Webgrrlnl) zegt

    8 april 2019 om 07:52

    Hoe denk jij over kunstmatige intelligentie (AI)? Een verrijking van ons leven of eigenlijk best wel een beetje gev… https://t.co/CNrfVyPmHt

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

RSS-feed
Volg mij op LinkedIn

Contact?

Wil je hulp bij het professionaliseren en versterken van de online communicatie van je organisatie? Mail dan naar natalie@webgrrl.nl of bel/app naar 06-51130056. Je kunt ook een bericht sturen via het contactformulier.

 

Verse blogs via mail ontvangen?

Schrijf je dan nu in!

Door je in te schrijven, ga je akkoord met het ontvangen van de nieuwsbrief en mijn privacybeleid. Je kunt je altijd weer uitschrijven.

Webgrrl – de kleine lettertjes

  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • KvK-nummer: 63887991
  • btw-nummer: NL002039907B03

Creative Commons-licentie

Creative Commons-Licentie

Copyright © 2023 · Webgrrl Theme v2 op Genesis Framework · WordPress

Beheer cookie toestemming
Deze site gebruikt cookies om informatie op je apparaat op te slaan.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren
{title} {title} {title}