Sinds ik met mijn bedrijf ben gestart in 2015, kijk ik aan het einde van het jaar terug: wat heb ik allemaal gedaan en geleerd en wat gaat er mee naar het nieuwe jaar? Tijd voor de editie van 2024, met reflectie op werk en mijn relatie tot sociale media.
Werk: woningcorporatie en reclassering
Begin van het jaar werkte ik, net als in 2023, bij woningcorporatie Woonin. Vanaf half februari had ik Woonin nog als opdrachtgever maar begon ik ook al een aantal uren bij Reclassering Nederland. Alhoewel beide in Utrecht zijn, was het pittig om twee klussen naast elkaar te doen. Het gebeurde onder druk van het bemiddelingsbureau. Wat ik heb geleerd? Dat ik me niet meer onder druk laat zetten als ik eigenlijk al weet dat het voor mij een slecht idee is. Punt. Zo, nu staat het zwart op wit.
Bij Reclassering Nederland heb ik in 2024 de afdeling Media & Communicatie versterkt, in afwezigheid van maar liefst twee van de acht teamleden. Er waren dus wat zaken op orde te stellen en ondertussen was daar ook een lopend traject voor een nieuwe website waar ik me mee mocht bemoeien. Als ik eenmaal ergens binnen ben, ga ik me sowieso overal mee bemoeien, ook met de interne communicatie. Dankzij mijn opleiding verandermanagement heb ik daar namelijk vaak ook wel ideeën over. En ik wil nou eenmaal niet alleen ‘handjes aan het bed’ zijn, zoals ik in 2023 ook al schreef. Daarover zo meer.
Mijn opdracht loopt in 2025 nog een paar maanden door. Ik denk dat mijn grootste meerwaarde voor dit team mijn analyses was. Wat levert het nou allemaal op wat we de ether inslingeren? Hoe kunnen we effectiever zijn?
Relatie met sociale media
Mijn persoonlijke relatie met sociale media verslechtert met het jaar. Ik zie dat ik er in mijn eindejaarsbericht van 2022 al over mopperde. Ik ben al eens door Facebook beperkt waardoor ik niet meer kon adverteren en dus een nieuw account moest aanmaken. Dan denk ik: wil je nou geld of niet? Maar het zijn ook de algoritmen, de vele berichten van mensen die je niet volgt, de trollen en de tijdverspilling die het eigenlijk meestal is; het staat me steeds meer tegen.
Deze groeiende aversie moet ook iets betekenen voor mijn bedrijf. Ik wil me er veel minder mee bezig gaan houden dan ik nu doe. Maar ja, ik heb die expertise nou eenmaal en opdrachtgevers zijn er blij mee. Tegelijkertijd ga ik ook niet per se mee met de tijd en moet je mij niet vragen om een TikTok-strategie of een Snapchat-plan. Dus langzaamaan wordt die kennis vanzelf minder relevant. Maar waar ga ik me dan wel op focussen? Goeie vraag voor 2025. Als ik dat weet, kan ik de teksten op mijn website aanpassen en ook eens met die zo gewenste nieuwe look aan de slag.
Twitter/X vs Bluesky
Twitter was het allereerste socialmediakanaal waarop ik in 2007 actief werd, en waarop ik in het begin mijn hart en ziel deelde, wat overigens tot zowel mooie als lelijke momenten heeft geleid. De afgelopen jaren was ik al minder actief, en toen Twitter vorig jaar werd gekocht door Elon Musk, nam ik nog meer afstand. Musk doopte het kanaal om tot X, en voerde zijn eigen logische regels door voor wat wel en niet toegestaan is op het platform. Trollen en betaalmuren hebben het naar mijn idee verpest voor de casual gebruiker.
In augustus 2023 maakte ik daarom een account aan op Bluesky, waar toen nog voormalig Twitter-oprichter Jack Dorsey aan het roer zat. Je kon er alleen op uitnodiging bij komen dus het was lange tijd erg rustig en de functionaliteiten beperkt. Musk ging dit jaar met zijn X voor steeds meer mensen te ver, want er zijn heel wat ‘Twitter-vluchtelingen’ overgestapt op Bluesky. En nu is het voor mij wat Twitter in den beginne was. Ik deel weer zo af en toe iets, reageer en voel me er prettig bij!
Ik heb mijn 20.000+ berichten op X verwijderd en mijn account op slot gezet. Niet helemaal verwijderd, want ik vind het wel handig om op het kanaal te kunnen kijken. Maar ik zal er niet meer posten.
Handhaving wet DBA?!
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 handhaven op een wet die al in 2016 is ingegaan en bedoeld is om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Dat wil zeggen: ben ik wel een echte ondernemer, die niet werk doet dat een loondienstmedewerker ook had kunnen doen? Ben ik wel echt zelfstandig in mijn opdracht? Als de Belastingdienst een organisatie controleert en constateert dat er schijnzelfstandigen aan de slag zijn, krijgt dat een boete. Niet de schijnzelfstandige zelf. Althans, in 2025 deelt de Belastingdienst nog geen boetes uit, ze brengen alleen naheffingen in rekening.
Ik hoor en lees best wel wat paniek, zowel onder zzp’ers als onder organisaties, die blijkbaar die hele wet nooit serieus hebben genomen, tot het nu ineens moet. Ik heb bij organisaties gewerkt waar zzp’ers járen achter elkaar de vaste werkzaamheden deden van medewerkers die de organisatie blijkbaar niet in dienst wilde nemen. Veel opdrachten die ik voorbij zag komen, waren letterlijk vervanging vanwege ziekte of zwangerschapsverlof van een vaste medewerker. Daar mag je nu dus ook niet zonder meer een zzp’er voor inhuren. Een zzp’er moet een project van begin tot eind doen, een opdracht die deze vanwege expertise zelfstandig kan uitvoeren.
Geen handen aan het bed meer dus, halleluja, dat was ook precies wat ik niet meer wilde! Kom maar door met die veel leukere opdrachten!
Persoonlijk: reis naar Indonesië en volleybal
Tot slot nog even over persoonlijke activiteiten die heel wat tijd in beslag namen in 2024: de reis naar Indonesië, met mijn vriend, schoonmoeder en schoonzusje. Die moest natuurlijk tijdig voorbereid worden en de reis zelf duurde maar liefst vier weken! Het was een mooie reis, maar wát een tijd is erin gaan zitten. En dan kom je terug en dan liggen er stapels werk op je te wachten…
Ook mijn vrijwilligerswerk als bestuurslid bij mijn volleybalvereniging heeft me dit jaar veel meer tijd (en zorgen) gekost dan ik ooit voorzien had. Het gaat gelukkig echt wel de goede kant op met mijn cluppie, dus dat maakt het de moeite waard.
Genoeg over dit jaar, op naar 2025! Daarin ga ik ontdekken wat het handhaven van de wet DBA in de praktijk gaat betekenen voor mijn opdrachten, ga ik verder met reflecteren op wat ik met mijn bedrijf aanmoet, én ga ik ondersteunen bij een nieuw avontuur: de Dag van de Digitale Toegankelijkheid. Daarover meer in een volgend blog.
Ik wens jou alle goeds toe voor het nieuwe jaar!
Geef een reactie