“Huh? Bestaat er nog geen Dag van de Digitale Toegankelijkheid dan?” Dat was mijn eerste reactie toen ik hoorde over het idee. We besteden in Nederland nog láng niet genoeg aandacht aan dit belangrijke thema. Daar gaat verandering in komen met deze Dag. En ik help mee.

Wat is digitale toegankelijkheid?
We kennen allemaal fysieke toegankelijkheid en de hindernissen die mensen daarin tegenkomen. De stoep vol met scooters, een winkel met een trap als ingang. Maar ook de digitale wereld bestaat uit een hoop hindernissen. Daar krijg je zelfs als niet-beperkte en digitaal vaardige wel wat van mee: denk aan gebrekkige formulieren, apps die lastig te bedienen zijn en websites waarbij het ontzettend hippe kleurcontrast ervoor zorgt dat je nauwelijks kan lezen wat er staat. In Europa vinden ze daar gelukkig wat van. Daarom gaat op 28 juni 2025 de Europese Toegankelijkheidswet in waardoor de meeste bedrijven en organisaties verplicht worden toegankelijke websites, apps en formulieren aan te bieden.
Waarom digitaal toegankelijk?
Het blijkt om maar liefst 6 miljoen Nederlanders te gaan die op een of andere manier niet goed mee kunnen doen in de digitale samenleving. Vanwege een fysieke beperking (visueel of iets anders), of minder goede digitale vaardigheden. Dat grote aantal geeft het grote belang aan; een hele grote groep wordt op dit moment achtergesteld. Het is dus broodnodig voor iedereen met websites, apps en formulieren om alle digitale barrières weg te halen. Pas dán behandel je iedereen gelijkwaardig en ben je inclusief.
Mijn eigen ervaring
Als online communicatieadviseur werk ik veel voor (semi-)overheidsorganisaties en zie ik het grote verschil in volwassenheid in het denken over digitale toegankelijkheid. In het slechtste geval is het ‘een dingetje van communicatie’ (of zelfs niet eens), in het beste geval vindt de directie het belangrijk én is het net als privacy goed belegd in de organisatie. Die verschillen zouden naar mijn idee inmiddels allang verdwenen moeten zijn.
Daarom: Dag van de Digitale Toegankelijkheid
Door een speciale dag uit te roepen voor digitale toegankelijkheid, vraag je er breed in de samenleving aandacht voor. De focus ligt op burgers, die we informeren over het thema en die we uitnodigen op te komen voor de rechten van die 6 miljoen Nederlanders. Voor Dag van de Digitale Toegankelijkheid is de stichting DUIT (Digitale Uitdaging / Uitvoering Inclusie en Toegankelijkheid) opgericht. Die help ik met allerlei communicatiezaken. Zoals een nieuwsbrief; abonneer je als je deze ook wil ontvangen! De volgende is al in de maak.
Als sponsor help ik graag mee aan meer bewustzijn in de samenleving voor het onderwerp digitale toegankelijkheid én actie om daadwerkelijk al die barrières weg te nemen. Wil je ook meedoen? Dat kan op verschillende manieren. Kijk daarvoor even op de website bij partners en sponsoren.

Geef een reactie